2 aug. 2010

Prajitura cu ness


Ingrediente: 

Blat:

10 oua
200 g zahar
5 lg pesmet
5 lg faina
5 lg cacao
5 lg miere
15 g praf de copt
50 ml lapte
270 ml ulei
un praf de sare
vanilie
Crema:
5 oua
150 g zahar
4 plicuri ness(4x1,8 g)
500 ml lapte
6 linguri  amidon
2 pliculete(20 g) gelatina
300 ml frisca
+
150 ml frisca
100 g ciocolata  rasa

Mod de preparare:

Blatul:

Albusurile se bat spuma cu un praf de sare si se lasa deoparte. 

         Galbenusurile se freaca 10 minute cu zaharul pana devin o compozitie cremoasa si zaharul se topeste.
       Se adauga faina amestecata cu praful de copt si se omogenizeaza, apoi pesmetul si cacaua; se omogenizeaza.

Se adauga lichidele(mierea, laptelesi uleiul) mixand dupa fiecare.


Compozitia rezultata se toarna peste albusuri si se amesteca cu o spatula pana se omogenizeza. Compozitia se imparte in doua si se coc 2 blaturi in tava mare de la aragaz aprox 30 min. Faceti testul scobitorii, partea de sus o sa fie pufoasa. 

Se lasa la racit pe hartia de copt si se coace cealalta foaie.

Crema: 
       Ouale se freaca cu zaharul pana ce acesta se topeste si se adauga nessul dizolvat in doua linguri de apa,apoi amidonul. Laptele se incalzeste, apoi se toarna in fir subtire peste oua amestecand incontinuu.


      Se pune totul intr-o cratita pe foc mic si se amesteca continuu pana se ingroase. Se lasa la racire complet. Gelatina se hidrateaza in apa rece, se dizolva cateva secunde la MW si se amesteca in crema.
 Frisca se bate tare si se adauga cremei racite si se mixeaza.


Asamblare:

    Intr-o tava(daca aveti cu peretii regrabili este perfect daca nu asta e ne descurcam cum putem) se pune primul blat si 2/3 din crema si se da la frigider pana se raceste bine,apoi se pune cel de-al doilea blat, crema ramasa si se da din nou la frigider.

       Deasupra se intinde frisca(150 ml) batuta cu 1 intaritor de frisca si o lingura de miere. Se decoreaza cu ciocolatatocata. 
Se proportioneaza dupa 2-3 h de frigider.

25 comentarii:

  1. Arata de milioane, sunt convinsa ca e si gustoasa!

    RăspundeţiȘtergere
  2. arata super bine...cred ca si gustul e pe masura...pupici

    RăspundeţiȘtergere
  3. ce prajitura aspectoasa ! arata nemaipomenit si e si foarte buna !

    RăspundeţiȘtergere
  4. multumesc tuturor>:d<a fost foarte buna

    RăspundeţiȘtergere
  5. arata de revista,sunt convinsa ca ai putea sa o vinzi cu succes intr-o cofetarie!

    RăspundeţiȘtergere
  6. sincer mi-as dorii foarte mult o cofetarie,dar momentan ramane doar o dorinta:(

    RăspundeţiȘtergere
  7. arata super fai ami las gura apa cand o vad

    RăspundeţiȘtergere
  8. Ce bine arata prajitura asta, mai ca imi vine sa ma apuc sa o fac si sa las balta toata dieta :)

    RăspundeţiȘtergere
  9. Super...as vrea sa o fac de Craciun,imi poti spune este inalta?..mie imi plac prajiturile inalte!

    Cred ca-i ft. buna!Camy.

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E destul de inalta, dar daca o vrei si mai inalta mai faci jumatate din portia de blat (adica inca o foaie) si jumatate din crema

      Ștergere
  10. la crema,e bine "6 linguri de amidon"?

    RăspundeţiȘtergere
  11. Este minunata si chiar iti lasa gura apa:)) Imi place aceasta reteta de blat cu albusurile spuma la final. Te rog mult sa mi spui cum pui lingurile cu faina, gris, rase sau mai pline. Pentru ca ultima data cand am facut un blat asemanator le am pus rase si mi a rezultat un blat mai subtire decat normal. Merci mult pentru retete:)
    Miha

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Miha eu le pn mai pline, dar nu cu mot :))
      Te pup!

      Ștergere
  12. arata minunat si iubesc cremele de cafea, ness.......spune-mi pesmet e acel ce folosim la snitele? daca nu folosim gelatina crema s-ar inatri? nu sunt prea priceputa sa lucrez cu gelatina si de obicei ocolesc retetele unde o are la ingrediente , insa aceata prajitura arata prea bine sa o exclud doar pt un mic detaliu. Multumesc. A

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, pesmetul este cel pentru snitele :) Fara gelatina nu merge, dar este foarte simplu: pui gelatina granule intr-o cana si o acoperi cu apa rece, apa trebuie sa depaseasca foarte putin granulele. O lasi pana absoarbe toata apa, apoi pui "pasta" obtinuta intr-un ibric pus deasupra unei craticioare cu apa clocotita si ameseci cu o lingura pana se dizolva complet. Nu trebuie sa fiarba, doar sa se incalzeasca si sa devina lichida.

      Te pup!

      Ștergere
  13. Asi dori sa imi spuneti ce inseamna amidon si ce rol are ,va multumesc

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Amidonul arata cam asa: http://duoshop.allshops.ro/produs/878430/Amidon+alimentar+fin+-+Gustin+-+200g.html. Il gasesti in Kaufland, Careffour etc. Este in jur de 3 lei cutia. Ajuta la ingrosarea cremei, in loc de faina se pune amidon, care este mult mai fin si mai placut in creme.

      Ștergere
  14. Ar iesi buna cu capucino in locul nesului?

    RăspundeţiȘtergere

Impresii, întrebări, sfaturi și critici, pe toate le puteți lăsa aici, iar eu va răspund în cel mai scurt timp!