Clatite-reteta de baza




Ingrediente:
Clatite:
(~20 bucati)
3 oua
3 linguri zahar
4 linguri ulei
300 ml lapte
300 ml apa minerala
280 g faina
1 lingurita praf de copt
1 lingurita esenta de vanilie


Crema ganache:
100 g cicolata
100 ml frisca lichida
2 linguri zahar


Mod de preparare:

Ouale se mixeaza cu zaharul pana ce acesta se dizolva, apoi se adauga laptele, apa minerala si uleiul. Faina se amesteca cu praful de copt si se incorporeaza in compozitia lichida. Se amesteca bine avand grija sa nu ramana cocoloase.  La sfarsit se adauga esenta de vanilie.

 Tigaia se unge cu grasime si se incinge la foc mediu, apoi se toarna un polonic din compozitie si se invarte tigaia astfel incat sa fie acoperita toata partea cu aluat. Tigaia se pune pe foc mediu pentru 1-2 minute, apoi se intoarce clatita si se mai “coace” 1 minut.


Clatita coapta se rastoarna pe un platou. Clatitele se supraetajaze pentru a pastra aceeasi temeratura.

Crema ganache:
Ciocolata rupta bucati se pune intr-o cratita cu  frisca lichida si zaharul; se pune pe foc mic, pana se topeste ciocolata. Glazura obtinuta se lasa sa se racoreasca, apoi se lasa la frigider pentru 1 ora. Dupa ce a stat la rece se mixeaza bine pana devine spumoasa si se deschide la culoare.

Clatitele se servesc cu crema ganache si sos de ciocolata.