Placinta englezeasca de pui cu smantana






Ador preparatele cu smantana(adica albe :P) dar asta e cea mai buna mancare pe care am savurat-o pana acum). Este o retete clasica de tocanita de pui cu smantana si ciuperci(cum mai e si pe blog), dar innobilat cu un foietaj delicios. E combinatia perfecta :)

Ingrediente:
600 g carne de pui
1 morcov
1 ceapa
1/2 ardei
200 g ciuperci
2-3 catei usturoi
150 ml smantana pentru gatit(nu fermentata)
1 lingura faina
Sare,piper,boia dulce,chili
Patrunjel verde
400 g aluat foietaj
1 galbenus
1 lingura lapte


Mod de preparare:

Carnea se taie cubulete,se condimenteaza si se pune in ulei incins; se intoarce pe toate partile pana este “alba” sau chiar rumenita. Se scoate pe o farfurie si se pastreaza la cald.

Ceapa se taie marunt, morcovul si ardeiul cubulete, iar ciupercile curatate se taie in felii.

In tigaia in care am prajit carnea se pune morcovul,ceapa,usturoiul tocat si ardeiul,se calesc 5 minute impreuna,apoi se adauga ciupercile. 

Dupa inca 5 minute se pune carnea si se amesteca bine. 

Se mareste focul si se adauga apa cat sa acopere totul. (Este bine sa luati grasimea care se ridica la suprafata deoarece va avea aspect urat impreuna cu smantana,eu nu am luat-o si am gresit,dar nu modifica gustul :D).

Se fierbe tocanita pana ce legumele sunt fierte (daca este nevoie mai adaugati apa). Smantana lichida se amesteca cu faina,apoi se toarna 1-2 polonice de zeama de la mancare. Amestecul obtinut se toarna in fir subtire( amestecand incontinuu) in cratita. 

Se mai fierbe 10 minute amestecand des. 

Se opreste focul,se condimenteaza si se asezoneaza cu patrunjel.

Tocanita se pune intr-un vas termorezistent si se acopera cu foaia de aluat. Se decupeaza pe unde este nevoie,lasand totusi o bordura in exterior.

Galbenusul de ou se amesteca cu laptele si se unge foaia cu acest amestec. Placinta se introduce in cuptorul preincalzit, pentru 30-45 minute sau pana cand foietajul este rumen. Se serveste calda.

Cu aceasta reteta particip la "Provocarea lunii August "Dulce Romanie2011"