Ingrediente:
Blaturi:
4 oua
170 g zahar
100 ml lapte
60 ml ulei
180 g faina
15 g cacao
10 g praf de copt
2 mere
3 linguri zahar
Mousse caramel:
2 oua
300 ml lapte
70 g zahar
3 linguri rase amidon
250 ml frisca
Vanilie
10 g gelatina
100 g zahar
Mousse de mere:
400 g mere
100 g zahar
1 baton scortisoara
250 ml frisca
10 g gelatina
Jeleu/glazura de caramel:
100 g zahar
50 h unt
70 ml frisca
5 g gelatina
Décor:
5 piscoturi
100 ml frisca
Pesmet de piscoturi
3 mere
2 lg zahar
Mod de preparare:
Blat:
Ouale se mixeaza cu zaharul,apoi se adauga laptele,uleiul si vanilia si se omogenizeaza. Faina se amesteca cu cacaua si praful de copt; se cern peste compozitia lichida si se amesteca bine. Compozitia se imparte in 2.
Merelor li se scot casutele pentru seminte si se taie rndele. Tava se unge cu unt si se tapeteaza cu hartie de copt, se aseaza jumatate din rondelele de mere si se presara putin zahar; peste ele se toarna compozitia de aluat.
Tava se introduce in cuptorul preincalzit pentru 15-20 min, la foc mic. La fel se procedeaza si cu celalalt blat. Fiecare blat se rastoarna pe un platou astfel incat merele sa fie deasupra.
Mousse caramel:
Ouale se mixeaza cu zaharul (70 g),apoi se adauga amidonul si laptele. Amestecul obtinut se pune intr-o cratita la bain-marie si se amesteca pana se ingroase. Se adauga vanilia.
Zaharul (100 g) se pune intr-o cratita si se topeste pe foc mic pana devine usor auriu. Zaharul caramelizat se amesteca cu crema de oua. Gelatina se pune intr-o ceasca impreuna cu 3 linguri apa rece si se lasa sa se hidrateze 10 minute. Dupa cele 10 min se dizolva pe bain-marie sau cateva secunde la microunde. Gelatina dizolvata se pune in crema de caramel si se amesteca foarte bine. Se lasa sa se raceasca,dar se mai amesteca din cand in cand.
Frisca se bate spuma tare si se amesteca cu crema racita.
Mousse de mere:
Merele se curata si se taie cubulete.Se stropesc cu zeama de lamaie si se pun la fiert in apa cat sa le acopere,scortisoara si zaharul.Se fierb aprox 15 min,apoi se paseaza cu blenderul pana se fac piure.
Gelatina se pune intr-o ceasca impreuna cu 3 linguri apa rece si se lasa sa se hidrateze 10 minute. Dupa cele 10 min se dizolva pe bain-marie sau cateva secunde la microunde. Gelatina dizolvata se amesteca cu merele pasate.
Frisca se bate foarte bine si se amesteca cu merele si daca doriti puteti sa mai adaugati scortisoara.
Jeleul/glazura de caramel:
Zaharul si untul se pun intr-o cratita si se amesteca pana se topesc,apoi se adauga frisca si se amesteca bine. Se mai tine pe foc 2-3 minute pana incepe sa se ingroase putin.
Gelatina se pune intr-o ceasca impreuna cu 3 linguri apa rece si se lasa sa se hidrateze 10 minute. Dupa cele 10 min se dizolva pe bain-marie sau cateva secunde la microunde. Gelatina dizolvata se amesteca cu sosul caramel si se lasa sa se raceasca.
Asamblare:
Blaturile se insiropeaza putin cu siropul preferat.
Primul blat se aseaza pe un platou , se pune inelul tavii si se toarna spuma de caramel,
apoi se acopera cu cel de-al doile blat( partea cu merele trebuie sa fie in sus) insiropat. Se pune si spuma de mere si se da la frigider pentru 2-3 ore.
Cu ajutorul unui cutit se desprine inelul tavii si se imbraca marginile tortului cu frisca batuta si se presara pesmet de piscoturi. Deasupra (pe margine si in mijloc) se pun merele taiate cubulete si fierte cu putin zahar si scortisoara. In spatiul dintre randul de mere si mijloc se aseaza 5 picoturi si se toarna jeleul de caramel. Se da la frigider pana se intareste jeleul.
Reteta originala by Andreea Dianu