Prajitura cu foi de miere si crema de gris



         In urma micului sondaj facut aici si pe facebook prajitura aceasta a castigat si iata reteta asa cum v-am promis :) Este o prajitura absolut delicioasa, care nu lipste de pe masa noastra de sarbatori . Se poate face cu 3-4 zile inainte si pastrata in frigider sau intr-un loc mai rece (gen balcon) pana la servire.
       Aceasta este ultima reteta postata din acest an. Va doresc tuturor sarbatori fericite alaturi de cei dragi, sa va bucurati de aceste sarbatori si sa aveti pace si iubire in suflete.
Din pacate, pentru mine anul viitor va fi unul dificil si prezenta mea pe blog o sa fie mai redusa, dar promit ca ma revansez apoi si ca va raspund la intrebari sau orice aveti nevoie.
      Sa ne vedem cu bine in anul urmator!

Sarbatori fericite si la multi ani!!!

Ingrediente:

Foi:
200 g zahar
100 g  unt
100 ml miere
100 ml lapte
750 g faina
3 oua
10 g praf de copt

Crema:
700 ml lapte
150 g gris
250 g zahar
1 pastaie vanilie
250 g unt

+
200 g gem de fructe
Zahar pudra

Dimensiuni tava: 26x30

Mod de preparare:
Foi:
Zaharul , mierea, untul si laptele se pun intr-o cratita pe foc si se amesteca incontinuu pana se topeste untul si se dizolva zaharul, apoi se da deoparte si se lasa sa se racoreasca. Ouale se bat putin cu o furculita si se adauga peste compozitia lichida, racita si se omoegenizeaza.
Faina se amesteca cu praful de copt si se incorporeaza treptat in compozitia anterioara( in prima faza adaugati jumatate din cantitatea de faina si amestecati cu mixerul folosing carligele,apoi adaugati restul si framantati cu mainile infainate).

Aluatul se imparte in 6 parti egale(cam de 230 g fiecare a fost la mine). Se porneste cuptorul, o tava  se unge pe baza, la exterior cu unt si se aseaza o hartie de copt. Se intinde fiecare bucata de aluat cat mai subtire, cu acceas dimensiune ca a tavii, se aseaza pe hartia de copt, se inteapa cu furculita din loc in loc si se da la cuptor,

la temperatura medie pana se rumeneste putin pe margini (in jur de 10 minute pentru primele, apoi timpul de coacere scade deoarece temperatura cuptorului va fi foarte ridicata.

Foile se aseaza pe o tava intinsa, una peste alta si se lasa sa se raceasca.

Crema:

Intr-o cratita se pune zaharul si maduva pastaii de vanilie si se pune pe foc. Cand laptele incepe sa fiarba se adauga grisul in ploaie, amestecand incontinuu cu un tel pentru a nu se forma cocoloase. Din momentul in care ati pus grisul amestecacti incontinuu cu o lingura de lemn pana se desprinde compozitia de pe  marginile cratitei(la fel ca la mamaliga). Se lasa sa se racoreasca pana este suportabil la deget.

Intr-un bol se mixeaza untul moale cu zaharul pudra, apoi se adauga treptat grisul si se mixeaza pana se incorporeaza bine. 

Crema se imparte in 4 parti egale.

Asamblare:

Pe o tava intinsa se aseaza pima foaie, 1 parte din crema, alta foaie, crema,foaie si acum se intinde gemul(care trebuie sa fie foarte gros, iar daca nu este puteti adauga putina nuca macinata pentru a se lega), acoperiti cu alta foaie, crema, foaie, crema, foaie.

Peste prajitura se aseaza un tocator de aceeasi dimensiune(sau o tava) si ceva greu peste. Se lasa peste noapte timp in care se vor fragezii foile.

Se proportioneaza si se pudreaza cu zahar.