Bûche de Noël/ Trunchi de copac/ Buturuga




     Acest tort minunat l-am avut pe masa de sarbatori si a fost absolut delicios :) De foarte mult timp imi doream sa il fac, dar intotdeauna am amanat :)


Ingrediente:
Blat:

4 oua
4 linguri zahar
2 linguri ulei
3 linguri lapte
8 linguri faina
4 linguri cacao
5 g praf de copt

Crema:
400 ml lapte
150 g zahar
150 g ciocolata alba
3 linguri amidon
50 g nuca de cocos
250 ml frisca lichida
10 g gelatina
1 pastaie vanilie

Crema ganache:

200 g ciocolata neagra
120 ml frisca

Décor:
Nuca de cocos
Ciocolata alba si neagra tocata
Bezele(optional)

Mod de preparare:
Blat:

Ouale se mixeaza cu zaharul pana se dizolva, apoi se adauga laptele si uleiul; se omogenizeaza. Faiana se amesteca cu praful de copt si cacaua si se cerne in amestecul lichid. Se omogenizeaza.

Tava mare a aragazului se tapeteaza cu hartie de copt si se toarna compozitia. Se coace 10-15 minute la temperatura medie( se poate face testul scobitorii).

Pe masa se aseaza un servet de bucatarie curat si se stropeste cu putina apa, apoi se presara putin zahar. Pe prosop se rastoarna rulada si se ia hartia de copt. Se ruleaza cu grija pentru a nu se rupe si se lasa sa se raceasca in prosop.

Crema:
Intr-o cratita se pune laptele. Pastaia de vanilie si iocolata alba. Cand ciocolata alba se topeste se amesteca amidonul cu  3-4 linguri de lapte si cu semintele de la pastaia de vanilie. 

Amidonul se toarna in fir subtire peste lapte, in cratita, amestecand incontinuu pana se ingroase. Cand are aspectul unei budinci se trage deoparte si se pun 2 picaturi de ulei. Se adauga nuca de cocos si se lasa sa se raceasca.

Gelatina se pune intr-o cana cu 4 linguri apa rece si se lasa 10 min sa se hidrateze, apoi se dizolva la bain-marie sau la microunde(3-4 sec). Gelatina dizolvata se amesteca cu 3 linguri de crema, apoi se incorporeaza in toata crema si se lasa deoparte.

Frisca lichida se mixeaza cu o lingura de zahar pudra pana se intareste si se adauga treptat, cate o lingura din crema racita.

Foaia de rulada se desface si se intinde crema, apoi se ruleaza cat mai strans. Se lasa la frigider 1 ora pentru a se intarii crema.

Dupa ce a stat la rece din ambele capete se taie cate o bucata de rulada. Una se aseaza deasupra si una pe margine.

Crema ganache:

Ciocolata rupta bucati se pune inr-o cratita impreuna cu frisca lichida si se pune pe bain marie pana se topeste, apoi se da la rce 1-2 ore. Dupa acest timp se mixeaza bine pana se deschide la culoare si devine cremoasa.

Rulada se imbraca in crema ganache si se “deseneaza” scoarta cu furculita.

Se da la rece 2-3 ore, apoi se decoreaza cu nuca de cocos si ciocolata tocata. 


 Print Friendly and PDF