O paine delicioasa, pufoasa si aromata. Daca aveti rozmarin proaspat este perfect pentru ca va avea o aroma mai intensa. Daca nu va place rozmarinul puteti pune orice alta planta aromatica, de asemeanea, puteti renunta la usturoi daca nu va place. Ingrediente:
300 ml apa 150 g faina neagra 50 g gris 250 g faina alba 5 linguri ulei rozmarin 1 catel usturoi 2 lingurite sare 1 lingurita zahar 10 g drojdie uscata
Mod de preparare:
Intr-un vas se amesteca faina, grisul, sarea, zaharul si drojdia uscata, apoi se face o adancitura in mijloc si se pune apa usor calduta si uleiul. Se amesteca cu o lingura de lemn cat se poate, apoi se incepe framantarea cu mana pentru aprox 15 min. La sfarsit se adauga usturoiul tocat si rozmarin.
Daca aveti masina de paine, mai intai se pune apa,uleiul,apoi faina si grisul, sarea, zaharul, drojdia, usturoiul si rozmarinul. Se porneste programul de framantare si dospire.
Se lasa la crescut, pana isi dubleaza volumul, intr-un loc cald, lipsit de curenti reci de aer.
Aluatul dospit se rastoarna pe masa infainata si se intinde intr-un dreptunghi, nu foarte mare, apoi se ruleaza. Partea care vine ultima de la rulat se lipeste bine de restul ruloului. Se modeleaza painea, apoi se fac crestaturi cu o foarfeca de bucatarie si se presara faina.
Tava cu painea asezata pe hartia de copt se pune in cuptorul incalzit cu 10 minute inainte, si stins odata cu bagarea tavii. Se lasa 10 minute in aragaz, apoi se reporneste cuptorul si se coace painea pentru 35-40 minute, la temperatura medie.