17 apr. 2012

Pasca cu ciocolata





   Imi pare rau ca nu am apucat sa pun pasca aceasta delicioasa inainte de Paste, dar am facut-o pe ultima suta de metri. Oricum o pun acum pentru a avea la timp reteta, anul viitor :) Este a doua oara cand fac pasca, in viata mea, prima incercare(acum vreo 2 ani) a fost o pasca traditionala, dar nu prea mi-a placut aspectul ei. Aceasta este a doua si mie imi place cum a iesit :) Daca vreti o pasca traditiomala, renuntati la ciocolata si cacao fara nicio problema si ve-ti obtine o pasca traditionala :)

Ingrediente:
Aluat:
500 g faina
70 g zahar
70 g unt
160 ml lapte
2 oua
7 g praf de copt
esenta de rom/vanilie
coaja rasa de lamaie

2 linguri cacao

Umplutura:

400 g branza
150 g zahar
3 linguri amidon
2 linguri gris
50 g ciocolata
2 linguri cacao
2 galbenusuri
vanilie
100 g stafide

Mod de preparare:

  In primul rand toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei. Intr-un vas incapator se pune faina cernuta, cu un praf de sare si deojdia uscata si se amesteca.

Untul, laptele si zaharul se pun intr-o cratita si se pun pe foc mic pana se topeste untul si se lasa deoparte sa se racoreasca putin. Cand amestecul este caldut se amesteca cu ouale batute putin.

 
In faina se face o adancitura si se pune amestecul lichid. Se adauga coaja rasa de lamaie si estenta. Cu un tel sau o lingura de lemn se amesteca usor cat se poate, apoi se framanta cu mainile pana se incorporeaza toata faina.

 Aluatul se pune pe o masa de lemn si se framanta 10 minute (fara faina) pana obtinem un aluat neted si elastic.

   Aluatul se pune intr-un vas incapator, se presara putina faina si se inveleste intr-un prosop de bucatarie si se pune intr-un loc calduros, fara curenti de aer, timp de o ora sau pana isi dubleaza volumul.

   Aluatul se rastoarna pe masa de lucru si se imparte in 2. O parte se intinde intr-o foaie rotunda de marimea tavi. Aluatul se pune in tava tapetata cu hartie de copt si se lasa deoparte. Cealalta parte se imparte si ea in doua si se fac doua snururi (in una din parti am pus si cacaua si am framantat putin, apoi am facut snurul) care se impletesc.

 Impletitura se aseaza in tava, pe marginea tavii si se lasa intr-un loc cald pentru 15-20 minute.

Umplutura:

  Branza se amesteca cu zaharul, apoi se adauga galbenusurile si se omogenizeaza. Se adauga ciocolata topita, cacaua, amidonul, grisul, vanilia si stafidele hidratate.
 Daca nu va place ciocolata sau pur si simplu vreti o pasca traditionala, atunci puteti renunta la ea fara nicio problema.
 Compozitia se pune in mijloc si se niveleaza. 

  Tava se introduce in cuptorul preincalzit pentru 50-65 minute( in primele 15 minute se lasa cuptorul la temperatura maxima~180 grade C, apoi la temp mediu-mica~100-140 grade C).

  Se poate presara ciocolara rasa deasupra. Se lasa sa se raceaca complet, apoi se taie.


4 comentarii:

  1. Clar as da pasca clasica pe asta! Arata foarte ciocolatos, ceea ce e intodeauna de bine:)

    RăspundeţiȘtergere
  2. Arata foarte bine si cred ca e tare buna!

    RăspundeţiȘtergere

Impresii, întrebări, sfaturi și critici, pe toate le puteți lăsa aici, iar eu va răspund în cel mai scurt timp!