Sos caramel








   V-am promis cu ceva timp in urma, pe facebook, ca postez reteta pentru sosul caramel, care pe mine m-a cucerit si l-am incercat de nenumarate ori. Pentru ca l-am folosit la foarte multe retete, postate sau nepostate, am hotarat sa fac postare separata ca sa fie mai usor, asa nu mai scriu la fiecare reteta cum se prepara caramelul.

Ingrediente:

200 g zahar
80 g unt 82%
100 ml smantana pentru frisca 30-35%
1/2 pastaie de vanilie(optional)

Mod de preparare:

   Este foarte important sa folositi smantana lichida pentru frisca si nu frisca lichida, pentru ca aceasta este mult mai grasa.
   Intr-o cratita se pune zaharul si se caramelizeaza, fara sa ramana cocoloase de zahar, apoi se adauga untul taiat cubulete si se amesteca pana se topeste. Se adauga smantana lichida cu grija pentru ca se ridica vapori de abur. Se lasape foc mic pana incepe sa clocoteasca, apoi se stinge focul.
   Daca vreti un caranel mai dens, lasati mai mult pe foc, amestecand incontinuu. La sfarsit se adauga bobitele de vanilie si se depoziteaza caramelul intr-un borcand. Se pastreaza in frigider unde se va solidifica si in momentul in care il vreti lichid il puneti cateva secunde la microunde si gata.