2 iun. 2012

Sos caramel

   V-am promis cu ceva timp in urma, pe facebook, ca postez reteta pentru sosul caramel, care pe mine m-a cucerit si l-am incercat de nenumarate ori. Pentru ca l-am folosit la foarte multe retete, postate sau nepostate, am hotarat sa fac postare separata ca sa fie mai usor, asa nu mai scriu la fiecare reteta cum se prepara caramelul.

Ingrediente:

200 g zahar
70 g unt
150 ml smantana pentru frisca(30 %grasime)

Mod de preparare:

   Este foarte important sa folositi smantana lichida pentru frisca si nu frisca lichida, pentru ca aceasta este mult mai grasa.
   Intr-o cratita se pune zaharul si se caramelizeaza, fara sa ramana cocoloase de zahar, apoi se adauga untul taiat cubulete si se amesteca pana se topeste. Se adauga smantana lichida cu grija pentru ca se ridica vapori de abur. Se lasape foc mic pana incepe sa clocoteasca, apoi se stinge focul.
   Daca vreti un caranel mai dens, lasati mai mult pe foc, amestecand incontinuu. La sfarsit se adauga bobitele de vanilie si se depoziteaza caramelul intr-un borcand. Se pastreaza in frigider unde se va solidifica si in momentul in care il vreti lichid il puneti cateva secunde la microunde si gata.

  Acesta este ingredientul cheie pentru Provocarea Dulce Romanie, gazduita de Andreea

Follow Me on Pinterest

18 comentarii:

  1. Ma cucerit sosul tãu! acum vara e super la inghetate:)

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ramona e perfect pentru inghetata :) Daca vrei sa il folosesti doar pentru inghetata sa il faci mai subtirel :)

      Ștergere
  2. arata fantastic! ai un premiu la mine pe blog!

    RăspundeţiȘtergere
  3. EXCEPTIONAL!!!
    Foarte faina postarea de la A la Z.
    Sarbatori frumoase Andreea.
    Pup!

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Angi ma bucur tare ca iti place postarea mea!

      Te pup cu drag!

      Ștergere
  4. Superb de apetisant....sosul!!!Mersi pentru reteta:)!!!Pupici

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. aria ma bucur ca iti este de ajutor reteta.

      Pupici!

      Ștergere
  5. am facut azidimineata sosul de caramel dar fara vanilie..ca nu am avut..delicios si foarte usor de facut..urmeaza perfect and crazy brownies..:D..te pup

    RăspundeţiȘtergere
  6. imi spui te rog daca nu pot sa inlocuiesc smantana pentru frisca cu frisca normala? :) astept raspuns... multumesc

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poti sa o inlocuiesti, doar ca sosul o sa aiba o alta consistenta, dar nu este nicio problema. Ai grija sa folosesti unt de calitate!

      Ștergere
  7. daca nu am unt , il pot face ? vreau sa il fac pentru un desert ce il voi manca repede , nu ca sa il pastrez :d un raspuns prompt m-ar ajuta . multumesc anticipat !

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu se poate, din pacate, fara unt :(

      Ștergere
    2. am gasit alte retete care nu impica unt , decat frisca nebatuta , sau smantana pentru gatit . de asta intrebam . deci singura solutie este cu unt si smantana :<

      Ștergere
    3. Pentru un sos caramel cremos si omogen e nevoie de unt si firsca lichida grasa, doar cu frisca o sa aiba aspect de sos taiat.

      Ștergere
    4. dar doar cu unt ?:) sunt curios , atata tot , multumesc pentru ajutor !!

      Ștergere
  8. Tocmai am refacut pentru a doua oara sosul acesta.....prea prea buuun.....ma abtin sa nu il mananc pe tot cu ligurita:P
    Draga Andreea,sosul tau caramel este absolut PERFECT...multumesc pentru reteta...te pup..Criss

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur tare mult cs iti este de folos reteta. Te pup

      Ștergere

Impresii, întrebări, sfaturi și critici, pe toate le puteți lăsa aici, iar eu va răspund în cel mai scurt timp!