Patratele cu branza si curd de capsune - Strawberry Curd Cheesecake bars
Paula Gafitescu
Crusta
100 gr unt
200 gr biscuiti integrali
100 gr nuca macinata
Umplutura
1 kg crema de branza
250 gr mascarpone
230 gr zahar
1 praf de sare
1 cana smantana
5 oua mari
2 lingurite extract de vanilie
2 linguri zeama de lamaie
100 gr curd de capsune
Topping
curd de capsune
frisca
capsune
Timp de preparare: 30 min. Timp de coacere: 70 min.
Macinam fin nuca si biscuitii. Topim untul la foc mic apoi il adaugam peste biscuiti si nuca si omogenizam.
Preincalzim cuptorul la 180 de grade.
Pregatim o tava de
dimensiuni 25/35 cm, o tapetam cu hartie de copt. Punem amestecul de
biscuiti la baza tavii, nivelam si apasam bine cu fundul unui pahar.
Coacem crusta timp de 10 minute, apoi o scoatem din cuptor si o lasam
putin la racorit. Reducem focul la 160 de grade.
Pentru umplutura nu e
greu deloc, asa cum e de obicei la cheesecake. In doi timpi si trei
miscari ai o bunatate de prajitura gata :)
Crema de branza impreuna
cu mascarpone si smantana le mixam timp de 1 minut. Adaugam zaharul si
mai mixam 3 minute pana cand obtinem o crema fina si omogena. Adaugam
ouale, cate unul pe rand si mixam bine dupa fiecare adaugare. La final
adaugam si praful de sare, sucul de lamaie si extractul de lamaie si mai
mixam timp de maxim 1 minut.
Punem 1/3 din cantitatea de crema peste crusta. Din loc in loc punem cate o lingura de curd de capsune si
incercam sa nivelam. Peste curdul de capsune punem crema ramasa si
nivelam. Introducem prajitura in cuptor si o coacem timp de 60-70 de
minute sau pana cand e rumenita deasupra dar centrul e inca moale.
Stingem focul si lasam
prajitura la racit in cuptor. Dupa 2 ore o introducem la frigider si o
lasam acolo preferabil peste noapte sau minim 6 ore.
A doua zi portionam
prajitura in patratele de aceleasi dimensiuni. Ornam fiecare patrat cu o
lingurita de strawberry curd, apoi o lingurita de smantana dulce iar
deasupra punem o capsuna. Aranjam prajiturelele pe un platou si
petrecerea poate sa inceapa.
Ingrediente aluat (12 bucati):
- 180 g faina
- 10 g praf copt
- 1 vf cutit bicarbonat
- 1 praf sare
- 100 g zahar
- 1 plic zahar vanilat
- 15 g cacao
- 160 ml lapte
- 1 ou
- 80 g
unt
Pentru frosting:
300 ml
smantana pt frisca
150 g ciocolata amaruie
150 g cioc cu lapte
150 g ciocolata amaruie
50 ml lapte
~ 150 g nuci prajite si tocate
decor: patratele ciocolata Milkinis sau capsuni, cirese etc.
Amestecam ingredientele uscate:faina, sarea, praful de copt,
bicarbonatul, zaharu si zaharul vanilat.
Topim untul si il lasam sa se racoreasca apoi il amestecam
cu laptele si oul usor batut.Turnam compozitia lichida peste
ingredientele uscate si omogenizam
folosindu-ne de un tel.
Tapetam o tava pentru muffins cu hartiute apoi impartim
compozitia si dam la cuptorul preincalzit pentru 20-25 minute la 180
grade sau pana trec testul scobitorii.
Pentru frosting, punem frisca lichida si ciocolata
rupta bucatele intr-o cratita pe foc mic si amestecam pana ciocolata se
topeste complet, luam de pe foc si dam deoparte sa se racoreasca
complet. Cratita o punem la congelator pentru 15-20 de minute apoi o
scoatem si o mixam pana de deschide la culoare si devine pufoasa.
Pt glazura topim ciocolata cu laptele
si omogenizam.
Asamblare: Luam cate un muffin si il ungem cu glazura apoi il
presaram de jur imprejur cu nucile prajite si tocate si apoi cu ajutorul
unei linguri-cupa, pentru inghetata, punem cate un glob de mousse
deasupra.In varf globuletului de mousse infigem cate un patratel de
Milkinis.
Nota: In lipsa unei linguri pentru inghetata mousse-ul se poate pune intr-un posh si sa se faca moatze pe fiecare muffin.
Cheesecake cu capsune si nuca de cocos
INGREDIENTE:
Pentru blat:
300 g biscuiti digestivi
80 g unt
Pentru crema capsune si decor:
500 g mascarpone
200 g crema de branza (ricotta, Philadelphia, orice avem prin frigider)
200 g zahar pudra
1 lingurita esenta de vanilie
200 ml frisca lichida
100 g nuca de cocos
350 g capsune proaspete (cantarite dupa ce au fost curatate de codite)
300 g capsune pentru decor
17 g gelatina
1 plic gelatina rosie pentru decor
PREPARARE:
Biscuitii macinati ii amestecam cu untul topit pana se omogenizeaza
compozitia, apoi ii punem intr-o tava cu pereti detasabili, tapetata pe
fund cu hartie de copt iar peretii cu unt. Lipim de peretii tavii felii de
capsune.Pentru a realiza crema amestecam mascarpone cu crema de branza,
frisca lichida, nuca de cocos, 350 g capsune facute piure, zahar, esenta
de vanilie.Adaugam 17 g gelatina praf preparata conform indicatiilor de pe
ambalaj, amestecam bine, apoi turnam crema peste biscuiti. Dam la rece
pentru cateva ore.
Dupa 4 ore putem deja sa pregatim decorul. Din restul de capsune ramase
realizam un design conform inspiratiei de moment, iar peste acesta turnam
gelatina rosie preparata conform instructiunilor de pe pachet.
Simplu si delicios!!!
Biscuiti cu spanac si ciuperci
Camelia Croitor

Ingrediente:
200 g ciuperci proaspete feliate (sau 100 g din borcan)
1 legatura spanac proaspat
100 gr parmezan ras
1 ceapa (poate fi si verde)
1 lingura ulei de masline
75 gr unt
1/2 praf de copt
150 ml lapte
500 gr faina
un praf de piper
un varf lingurita sare ( puteti sa renuntati la ea dac branza pe care o folositi este mai sarata)
Mod
de preparare : Intr-o tigaie se pune la prajit in ulei de masline ceapa
tocata si ciupercile (intocmai ca pt tocanita), apoi se adauga spanacul
si cand se evapora tot lichidul se lasa la racit.Separat se cerne faina
impreuna cu praful de copt, sarea si piperul. Adaugam untul foarte rece
, dat prin razatoare si se amesteca pana se formeaza firmituri, punem
parmezanul, laptele si compozitia rece de ciuperci si spanac si
omogenizam impreuna cu faina. Nu se framanta prea mult pentru ca se
topeste untul. Aluatul trebuie sa fie potrivit de tare( in functie de
faina , daca aluatul o cere se mai poate adauga putina). Se intinde tot
aluatul
intr-o foaie se dubleaza apoi se intinde din nou , se repeta de cateva
ori, apoi se impacheteaza in folie de plastic si se lasa la rece 20
minute. Dupa ce s-a odihnit, aluatul se intinde in foaie de cca 1,5 cm
si se taie biscuitii cu forma. Acestia se pun la cuptorul incalzit la
200 grade, pe hartie de copt, 15-20 minute, sunt gata cand se fac aurii
pe margine. Se scot pe un gratar si se servesc reci. Sunt ideali la
orice ora din zi langa un pahar de lapte , cand iesim in parc sau in
pachet la gradi.
Tarta de
branza
Camelia Croitor

Ingrediente pt foaie :
100 g biscuiti cu cereale pt micul dejun
50 g unt topit
o pastaie de vanilie
Ingediente pt crema de branza:
350 g frisca
350 g crema de branza nesarata( tip philadelphia tartinabila)
4 linguri lapte condensat
1 plic de gelatina
1 plic de zahar vanilat
1 gelee pt tort
1
kg capsuni ( sau fructe de padure proaspete sau gem de fructe) 50 g
ciocolata pt glasat fructele ***sau varianta mai sanatoasa pe care o fac
mai tot timpul, in loc de gelee, capsuni si ciocolata folosesc dulceata
de nuci.
Mod de preparare : Pentru inceput farmitam biscuitii pe
care ii amestecam cu semintele de la pastaia de vanilie (le razuim usor
cu un cutit) si untul topit.Se formeaza o pasta sfaramicioasa . Tapetam
cu hartie de copt o tava pt tort cu fundul detasabil (diametru 28 cm) si
punem pasta de biscuiti care va forma baza prajiturii. Cu ajutorul unei
linguri sau cu o spatula presam bine pana formam un blat de biscuiti,
pe care il punem la rece. Pentru crema punem gelatina in 100 ml apa ( de
obicei folosesc zeama de la compot de ananas) si o lasam 10 minute sa
se inmoaie, apoi o fpunem pe bain-marie pana se topeste , aproximativ 2
minute. Lasam sa se raceasca
inainte sa o punem in crema. Batem frisca tare .Crema de branza o
amestecam cu laptele condensat si gelatina la temperatura camerei, apoi o
punem in frisca. Omogenizam bine si o punem peste blatul de biscuiti.
Se indreapta pe cat posibil cu o spatula de tort . Capsunile spalate si
uscate se taie in jumatate si se aseaza peste prajitura. Pregatim gelee
pt tort dupa cum scrie pe pachet ( sau putem folosi gelatina pregatita
cu sirop de capsuni) si o turnam calda peste tarta.Se lasa la rece 3-4
ore. Asezam tarta pe un platou si decoram cu capsuni glasate cu
ciocolata . Si bineinteles, varianta simpla si rapida: dupa ce punem
crema peste blatul de biscuiti acoperim cu folie alimentara si lasam la
rece .Apoi se pune pe un platou se taie felii care se orneaza cu
dulceata de nuci.
"Bomboane cu nuca si banane"
Ingrediente:
1-2 banane
8-10
biscuiti de casa/amestec de cereale/migdale macinate (eu am folosit biscuiti din faina integrala, fulgi de ovaz si stafide)
1 lingurita pudra de roscove
scortisoara
nuca macinata
Mod de preparare:
Maruntim
in blender, pe rand nuca, biscuitii si la urma banana. Amestecam totul
intr-un castron iar apoi formam cu mana bombonele rotunde si le
rostogolim prin nuca macinata.
O reteta foarte usor de preparat si sanatoasa pentru micutii nostri.
BUDINCA DE PASTE CU
BRANZA DE OAIE
Amalia Sasarman

INGREDIENTE:
-
400 g paste ( eu
am folosit “Dino” de la Baneasa)
- 4 batoane a cate
60 g branza de oaie “La Colline”
-
1 ou
-
200 g zahar
pudra
-
2 plicuri zahar
vanilat
-
2 linguri zahar
tos
-
200 g capsuni
-
50 g unt
MOD DE PREPARARE:
-
se fierb pastele
in apa cu sare si putrin ulei( ca sa nu se lege) cca 8 minute;
-
se scurg pastele
si se clatesc cu apa rece;
-
branza de oaie
se faramiteaza cu furculita,se amesteca cu zaharul pudra si cel vanilat, apoi
se omogenizeaza cu oul batut;
-
zaharul tos se
caramelizeaza intr-o craticioara de 1,5 l, intinzandu-l uniform pe pereti;
-
se aseaza cateva
capsuni taiate felii si untul feliat;
-
se aseaza un
strat de paste, apoi unul de branza, alternand pana termini ingredientele si
inchei cu paste;
-
mai pui cateva
feliute de unt deasupra si dai la cuptorul preincalzit pentru 45 de minute;
-
dupa ce o scoti
din cuptor, o rastorni pe un platou;
-
o poti servi
imediat,fierbinte cu inghetata de vanilie sau rece,cu sirop de capsuni.
Tort alb-negru
( cu trandafirasi din plastelina de ciocolata) )
Stingaciu Daniela
Ingrediente blat:
8 oua
1 cana zahar
2 ,1/2 cana faina
1 praf copt
2 linguri cacao
1 esenta rom
30 ml ulei
1 praf sare
Ingrediente crema:
6 oua intregi
200 gr zahar
3-4 linguri cacao
1 pachet unt (80% grasime)
5-6 kiwi feliate
Ingrdiente pasta de zahar:
1 lingura gelatina
6 linguri apa
1 lingura margarina la cub
2 linguri miere(artificiala pandbee)
1 si 1/2 kg zahar pudra(margaritar)
Ingrediente plastelina de ciocolata neagra:
110 gr ciocolata amaruie
50 gr miere energizanta
Ingrediente plastelina de ciocolata alba:
110 gr ciocolata alba
40 gr miere
energizanta
Sirop:
100ml apa
150 gr zahar
MOD PREPARARE:
Blat:
Se bat albusurile spuma cu un praf de sare.
Se
adauga zaharul,se mixeaza 5 minute,adaugam galbenusurile frecate cu
uleiul,faina cernuta amestecata cu praful de copt.cacaoa,esenta de rom
.Mixam bine,apoi rasturnam compozitia intr o tava rotunda potrivita ca
marime,tapetata cu hartie de copt sau unsa cu unt,Se lasa circa 15 min
la foc mediu.Se scoate si se lasa la racit .Dupa care se taie in 3.
Crema tort:
Se
fierb ouale intregi la bain maire cu zaharul si cele 3-4 linguri de
cacao pana se ingroasa ca o crema normala pentruu prajituri,dupa ce o
luam de pe foc si o lasam 5 min la racit adaugam untul frecat bine.
Omogenizam crema si o dam la frigider,pana in momentul folosirii.
Sirop:
Se fierbe apa cu zaharul timp de 4 minute. dupa ce se raceste se foloseste la insiropat blaturile de tort.
Plastelina de ciocolata pentru trandafirasi:
In
ambele cazuri topim ciocolata la bain maire ,omogenizam bine,dupa care
adaugam mierea.Luam de pe foc amestecam energic cu o lingura de lemn
iar in momentul in care observam ca incepe sa se branzeasca o luam in
maini la framantat,pentru a scoate grasimea din ciocolata.Ciocolata
neagra avand un continut ridicat de grasimi si cacao va trebui
framantata mai mult. Se pun in folii si se lasa la frigider.(
RECOMANDAREA MEA ESTE CA ACEASTA PLASTELINA SA O PREPARATI CU O
SAPTAMANA DOUA INAINTE DE A O FOLOSI)
Trandafirasi din plastelina:
Se
scoate plastelina din frigider se incalzeste usor in maini,se formeaza
bilute mici (cat un drajeu de ciocolata) pe care le punem intre 2 folii
alimentare de plastic, le aplatizam usor cu sucitorul ,avand grija sa nu
le facem prea subtiri,pentru ca vor fi greu de modelat. Se dau la
frigider cam 10 min , se ia o scobitoare,se pune in varful ei o biluta
de ciocolata dandu i forma unui con,(acesta va fi mijlocul
trandafirului),apoi se ia cate o bucatica aplatizata si se aseaza de jur
imprejurul conului,apasand usor in partea de jos,si tot asa repetam
figura,pana ajungeti la marimea dorita a trandafirasului(poate fi format
din 4 pana la 8 petale). Dupa ce ii terminam de confectionat,unul cate
unul ii infigem intr o bucata de poliester si ii punem repede la
frigider.Trebuie sa lucrati langa frigider tot timpul:)
Precizare trandafirasii trebuiesc modelati macar cu cateva zile inainte de a orna tortul sau prajitura (cu cat stau mai mult in frigider cu atat vor rezista mai mult :)
Pasta de zahar:
Gelatina
se amesteca cu apa,si se pun la baie de aburi(bain maire),cand se
incalzeste putin se adauga margarina si mierea
energizanta. Amestecam usor pana se dizolva margarina.Luam de pe foc
si lasam un pic la racit. Separat intr un castron cernem 300-400 gr
zahar pudra ,facem putin loc in mijloc si adaugam lichidiul de mai
sus,amestecand usor cu o lingura de lemn . Cand nu mai putem amesteca cu
lingura,rasturnam compozitia pe masa de lucru presarata cu zahar
pudra,framantam adaugand zahar pudra pana cand pasta nu se mai lipeste
de masa,devenind ca un aluat . Se poate folosi imediat,sau se poate tine
la frigider in folie de plastic pana in ziua folosirii,cu conditia sa
se scoateti din frigider cu 2 ore inainte de a o folosi(se framanta
bine bine cu zahar si umezind un pic aluatul cu apa, ,ea fiind rece de
la frigider are tendinta de a se sfarama la inceput,dar isi revine dupa
20 min de framantat) Se intinde cu sucitorul o foaie de 1-2 cm grosime
pentru a se putea aseza pe tort.
Asezam primul blat pe tava de tort,il
insiropam usor cu o lingura(nu mai mult de 6 linguri de sirop) ,punem
un strat de crema ,apoi cateva felii de kiwi.Asezam al 2 lea blat il
insiropam si pe acesta ,apoi crema si kiwi.Al 3 lea blat nu il vom
insiropa,il vom acoperii in schimb cu crema precum si marginile
tortului,pentru ca pasta de zahar sa se poata lipi bine,ca un
invelis:). Luam pasta de zahar ,o rulm usor pe sucitor pana la jumatate
si o asezam cu grija peste tort. Apasam usor cu mainile deasupra apoi
pe margini,pasta de zahar,apoi taiem usor surplusul de pasta de jur
imprejur,apoi Infigem trandafirasii cum dorim pe tort ,lateral in
mijloc,pe margini,depinde de imaginatia fiecaruia,va puteti juca si
decora cum doriti dvs. Puneti la frigider pana in momentul
servirii.
Tort de ciocolata cu zmeura...tema ''1 Iunie''-La multi ani copii!!!!
Angelica Nistor
Sa va zic cateva despre 1 Iunie...o zi speciala pentru tot sufletul de copil din lumea asta.
La fel este si pentru mine pentru ca,garantat inca ma simt copil:-)))Dar tot la fel este si pentru copiii mei.
Noi,
in fiecare an sarbatorim aceasta zi intr-un mod cat de frumos
posibil.De ce ?Pentru ca o simtitm altfel fata de restul zilelor,stiti
cum zic?
Anu'
asta am hotarat sa facem un tort prin care sa
reprezentam cumva aceasta minunata zi...un tort cu copii fericiti,cu
intreg pamantul nostru, cu inimioare pline de iubire si bunatate si nu
in ultimul rand, cu dulciri savoaroase.
Pentru
aceasta zi am pregatit un delicios tort cu ciocolata si zmeura,iar
figurinele le-am dat in grija copiiilor.Mentionez ca pasta de zahar cu
care au lucrat copiii ,cea maro, am colorat-o cu cacao, iar pentru
celelalte culori, am am folosit coloranti naturali,deci, nu am avut
niciun stres vizavi de intensitatile culorilor.
Copiii
au modelat figurinelele fiecare care cum a vrut sau, care cum a stiut
mai bine.Am fost atat de incatata de cum au iesit,de munca in echipa
de placerea cu care au raspuns provocarii mele.
Joaca cu plastilina(pasta de zahar)trebuie obligatoriu sa o repetam cat de curand pentru ca tare mult le-a placut.
Am
dat viata unui mici bucati de pamant,o stanca mai bine zis, pe care
s-au intalnit copiii sa imparta iubire,dragoste si ganduri bune tuturor
copiilor din lumea asta.Acesta este mesajul pe care il transmite tortul
nostru.
Suntem tare mandrii de acest tort,mai ales eu, pentru ca acestea sunt primele figurine facute din cap in coada de copii
ei,dragutii de ei.
Sper sa-i placa si lui Andrea si firmei Naturello,deoarece o sa-l trimitem lor,ca tare bine se potriveste cu tema data.
Deci ,oameni dragi cu suflete de copil ,bucurati-va alaturi de noi si acest tort de 1 iunie!
Fiti fericiti oriunde v-ati afla!!!!
Va pupam!
Ingrediente:
Blat:
-340 gr.unt
-85 gr.cacao neagra(22% grasime)
-500 gr.zahar praf
-1 lingurita esenta de vanilie
-4 oua
-280 gr. faina
-1 lingurita bicarbonat
-1/2 lingurita de sare
-250 gr.iaurt gras
Crema:
-350 gr.ciocolata Schogetten neagra
-300 ml.frisca
-1 lingura esenta de rom
Pentru umplut:
-500 gr.zmeura proaspata sau
congelata
Pentru decor:
-pasta de zahar de diferite culori :maro,rosu,galben,albastru.verde,portocaliu etc,etc...sau ce alte culori mai doriti voi:-)
Mod de preparare:
*Incepem sa pregatim intai crema pentru ca trebuie sa stea la rece mai mult timp.
Procedam asa:
1.Intr-o cratita punem la topit frisca si ciocolata.Lasam la foc domol pana se topeste ciocolata
amestecand constant,dar avem grija sa nu dea in fiert.
2.Cand este topita ciocolata,luam vasul de pe foc ,lasam sa se tempereze si apoi dam la rece pentru 3 ore.
*Dupa ce am pus crema la frigider,ne apucam sa pregatim foile de blat.
Procedam asa:
1.Incalzim cuptorul la treapta cea mai inalta.Tapetam cu hartie cerata o tava rotunda de 22 cm. lungime si o punem deoparte.
2.Intr-un bol punem untul ,zaharul ,esenta de vanilie si le mixam bine pana devin spuma ,cam 5-8 minute.
3.Adaugam apoi pe
rand ouale ,batem bine pana se incorporeza fiecare si abia apoi il adaugam pe urmatorul.
4.Amestecam intr-un bol faina si bicarbonatul .
5.In alt bol omogenizam bine iaurtul si cacaua.
6.Adaugam ambele compozitii la spuma de unt
alternandu-le;incepam cu ingredientele uscate si terminam tot cu cele
uscate.Mixam pana cand toate sunt bine incorporate.
7.Impartim
compozitia in 3(eu ca sa fiu sigura ca foile vor fi egale, am cantarit
compozitia sa fie cat mai la fix) apoi turnam cate o portie in tava
pregatita anterior si nivelam usor.
8.Dam
tava la cuptor la foc iute pana este patrunsa .Facem testul
scobitorii.Incercam sa urmarim blatul si sa nu il tinem prea mult la
cuptor,se amareste .Cand este copt,scoatem blatul din tava si il lasam
sa se raceasca.La fel procedam si cu celelalte doua portii ramase.
9.Cand am terminat de copt toate foile de blat le lasam sa se raceasca bine.
10.Cand sunt reci le taiem pe fiecare in doua,deci vom avea 6 foi in total.
11.Cand
am terminat cu toate acestea ,scoatem crema de la rece,adaugam esenta
si o mixam cu mixerul pana se ingroasa si devine spumoasa.
*Pentru ansamblare procedam asa:
1.Pentru inceput punem deoparte cam 5 linguri bune de crema.
2.Ungem
apoi 4 din totalul foilor de blat cu crema ,presaram zmeura
congelata,le suprapunem,le presam usor si dam tortul format la rece
pentru doua ore.
3.Dupa
ce il scoatem il imbracam in exterior cu pasta de zahar maro,pregatit a
din pasta de zahar alba pregatita in casa si colorata cu cacao
neagra,de 22 %.Zgraiem ici colo stanca creata ca sa fie cat mai reala.
4.Dam copiilor sa modelez diferite figurine din pasta de zahar,fiecare cum doreste,sau fiecare cu pofteste:-)
5.Decupam
si cateva floricele,frunzulite,facem un glob pamantesc,o inima pentru
ca toate acestea sunt obligatorii daca vrem sa personalim tortul nostru
dupa eveniment.
6.Dupa ce toate sunt gata ,asezam copiii pe carare,iar
globul pamantesc deasupra,sau....personalizati-l voi cum vreti:-)
Pofta mare si mult spor!!!
La multi ani copiii!!!
Duo Mousse de mazare si morcovi, alaturi de rosii caramelizate
Angelica Nistor
Elegant,savuros,sanatos,gustos,colorat,aromat...v-am convins?
Daca da,poftiti cu incredere la masa!!!
Cu aceasta gustare mi-am convins pe deplin copiii cat pot fi de gustoase mazarea si morcovii:-)Sunt happy!
Pofta mare va doresc!!!
-1 lingurita de ghimbir ras
-1/2 lingurita pudra de nucsoara
-20 buc.rosii cherry-taiate in jumatati
-3 fire de usturoi verde-taiate
fin
-5 frunzulite de menta-intregi
Reductie de otet balsamic:
Duo Mousse:
1.Pentru
inceput ne pregatim sa avem la indemana 6 forme rotunde sau patrate, de
care doriti.Fixam pe mijlocul formelor un despartitor facut dintr-un
carton plastifiat.Dupa ce le-am fixat le punem deoparte pana le vine
randul.
2.Punem mazarea la fiert in apa cu sare si o lasam sa fiarba cam 8-10 minute.
3.Cand
este rece gata,o scufundam repede sub apa rece si o strecuram bine de
apa.O punem in blender,adaugam jumatate din smantana,sare,piper si
nucsoara si o mixam foarte bine pana devine o pasta fina.Golim
continutul intr-un vas si il punem deoparte pana pregatim si morcovii.
4.Punem
morcovii curatati si spalati bine in apa cu sare la fiert.Cand sunt
patrunsi ii punem sub jet de apa rece,ii punem intr-un blender ,adaugam
restul de smantana,sare,piper,ghimbir si ii mixam bine pana devin o
pasta fina.Ii punem deoparte.
5.Punem
intr-un castron agar agar ,adaugam 3-4 linguri de lapte,amestecam usor
si impartim cantitatea in doua.Jumatate o punem peste pasta de mazare si
jumatate peste cea de morcovi.
7.Omogenizam bine fiecare compozitie si apoi turnam repede in forme jumi-juma.Lasam sa se raceasca bine.
*Pregatim rosiile cherry caramelizate asa:
1.Punem
intr-o tigaie 4 linguri ulei de masline,adaugam rosiile si
zaharul.Lasam pana sosul format scade,apoi condimentam cu sare si
piper,adaugam fructele goji,usturoiul si frunzulitele de menta intregi.
2.Mai
sotam 2-3 minute amestecand constant, dupa care luam tigaia de pe
foc.Frunzulitele de menta le indepartam si le aruncam,nu mai avem nevoie
de ele,si-au facut deja treaba si au inmiresmat sosul:-)
*Pregatim reductia de otet balsamic asa:
1.Punem otetul intr-o craticioara micuta impreuna cu zaharul.
2.La
foc mic lasam sa fiarba usor,pana incepe sa se lege si sa capete o
textura mai grosuta,dupa care luam de pe foc si punem cratita deoparte.
*Ansamblare:
1.Cu
o pensula trasam o linie cu reductie de otet blasamic pe
farfurie,asezam Duo Mousse-ul,apoi langa punem rosiile caramelizate.
2.Picuram si pe mousse cateva picaturi de reductie ,decoram cu frunzulite de creson,fructe goji si servim.
Pofta mare va doresc!
Inimioare pline de savoare
Angelica Nistor

Deci ,pentru acest desert mai ca n-am cuvinte!
Nu-l
laud ca l-am facut eu ,ci pentru ca este grooooozav de bun.Atata
zmeura,atata caramel,plus ciocolata,menta ,vanilie...pfooooa mi se face o
pofta nebuna,asa,instant.
Bun,bun ,trec peste descriere,va las pe voi sa studiati cu atentie si sa vad daca-mi veti da dreptate:-)))
Ingrediente:
Aluat:
-200 gr.faina
-100 gr.unt foarte rece
-30 gr.zahar
-1/4 lingurita de sare
-1 ou batut cu doua linguri de apa
Umplutura:
-500 gr.zmeura
-150 gr.zahar
Caramel:
-200 g zahar
-70 g unt
-150 ml. smantana pentru frisca(30 % grasime)
-1/2 pastaie de vanilie
Mai avem nevoie de
-150 gr.ciocolata
-zmeura proaspata pentru decor
-frunzulite de menta pentru decor
Mod de preparare:
*Aluat:
1.Amestecam
faina cu zaharul si sarea pe o suprafata de lucru care este cat mai
rece posibil.Adaugam untul foarte rece taiat in bucatele micute.
2.Amestecam cu faina si il incorporam in mixtura ,dar repede sa nu apuce sa se incalzeasca untul.
3.Indata
ce aluatul are textura unui nisip fin,facem in mijloc o groapa in care
punem oul batut cu apa si framantam.Dupa ce aluatul este format ,formam
o bila ,o invelim folie si o dam la rece pentru 45 de minute.
4.Dupa ce trece acest timp,luam aluatul de la frigider si il lasam cateva minute
sa se incalzeasca.
5.Pudram cu faina suprafata de lucru si intindem aluatul in foaie subtire.Decupam cercuri cu ajutorul unui pahar.
6.Tapetam forme de inimioare cu aluat si pe fundul fiecareia intepam de cateva ori cu o furculita.
7.Punem
deasupra aluatului cate o bucatica de hartie cerata si cateva boabe de
fasole.Dam formele la cuptor iute pentru 10-12 minute pana devin aurii.
8.Dupa ce le scoatem, le lasam sa se raceasca si apoi indepartam fasolea si hartia cerata.
*Pregatim si caramelul asa:
9.Punem zaharul intr-o craticioara la foc mediu amestecand ocazional cu o spatula.
10.Cand
incepe sa se inchida la culoare,incepem sa il amestecam de la margine
catre mijlocul cratitei pentru a evita arderea lui.Continuam sa lasam pe
foc pana pana toate bucatile de zahar se topesc,dar avem grija sa nu
il caramelizam
prea tare, doar pana culoarea incepe sa devina una aurie si amestecul
foarte fluid.
11.In acest moment luam cratita de pe foc si adaugam
frisca amestecata cu semintele pastaii de vanilie.Procedam cu atentie
deoarece zaharul caramelizat va fierbe si va imprastia balonasele si
aburi care sunt fierbinti.
12.Punem inapoi pe foc mic si amestecam
din cand in cand pana zaharul se topeste complet,consintenta
caramelului devine una mai groasa moment in care il luam de pe foc.
13.Zdrobim zmeura si o amestecam cu zaharul.
14.Cand
toate sunt gata ,umplem fiecare tarta inimioara de trei sferturi zmeura
,apoi punem o lingura de caramel si deasupra ciocolata topita pe baie
de abur.
15.Decoram cu zmeura proaspata si frunzulite de menta si sunt gata
aceste delicii savuroase.
Pofta mare va doresc!
Inghetata cu fistic si sofran
Mihaela Cercel
Ingrediente:
100 gr fistic macinat
1/2 l lapte
4 galbenusuri
200 gr zahar
sofran
ciocolata amaruie rasa ptr decor
Mod de preparare:
Clocotiti
100 ml lapte si turnati peste fisticul macinat .Clocotiti 100 ml lapte
si turnati cateva firicele de sofran .Amestecati pana ce sofranul se
dizolva complet ,apoi turnati peste restul de lapte.Frecati
galbenusurile de ou cu un praf de sare si zaharul pana isi dubleaza
volumul ,apoi adaugati fisticul oparit si restul de lapte in fir
subtire ,amestecand continuu.Puneti vasul la bain-marie sau foc mic si
amestecati pana se ingroase .Dati jos si amestecati pana se raceste
,apoi turnati inghetata intr-o forma uda si dati la congelator pentru
cel putin 3 ore .Amestecati din cand in cand .Serviti inghetata ornata cu
ciocolata rasa.
Prajitura cu capsuni
Mihaela Cercel
Blat:
300 gr faina alba
3 linguri zahar
4 linguri unt topit +pentru uns formele
1 ou
1/2 pahar de smantana
un praf de sare
1 lingurita bicarbonat stins cu zeama de lamaie
Umplutura:
600-700 grame capsuni
3 oua intregi
1 pahar de zahar
200 ml smantana
un plic zahar vanilat Bourbon
Mod de preparare:
Cernem faina intr-un castron ,facem o adancitura in mijloc in care punem restul ingredientelor .
Amestecam bine pana obtinem o coca moale care nu se lipeste de degete .
Ungem formele cu putin unt ,apoi impartim aluatul in cantitati egale
si il intindem pe fundul formelor si pana la jumatatea peretelui.
Spalam fructele ,le taiem felii si le asezam in forme.
Intr-un castron batem bine ouale cu zaharul,zaharul vanilat si smantana.
Turnam compozitia peste fructe si dam formele la cuptor pana sunt
gata.(Daca faceti prajitura in forme mici timpul va fi mai scurt ,asa ca
verificati din cand in cand )
Lasati prajitura sa se racoreasca ,apoi scoateti-o din forme .Puteti servi prajitura presarata cu zahar pudra
Briose cu faina de migdale si inghetata de branza si capsune
Mihaela Cercel
Ingrediente:
pentru briose:150 gr faina de migdale, 1 lingura faina ,3
linguri zahar,5 gr praf de copt,2 linguri apa minerala,3 oua
,scortisoara macinata
pentru inghetata de branza si capsune:200 gr capsune,200 gr
branza dulce ,4 linguri zahar pudra cu aroma de vanilie,100 ml frisca
pentru sos:200 gr ciocolata,1 pahar de apa ,1 lingurita amidon,1 lingurita unt,1 lingura rom
Mod de preparare:
Pentru inghetata de branza si capsune mixam branza impreuna
zaharul pana obtinem o crema fina.Batem frisca tare ,mixam capsunele
.Amestecam capsunele mixate cu crema de branza ,apoi amestecam
compozitia cu frisca batuta .Punem vasul la congelator pentru minim 3
ore .Amestecam din cand in cand .
Pentru briose amestecam ingredientele solide bine ,apoi punem apa
minerala si galbenusele .Batem albusurile spuma tare cu un praf de sare
si amestecam cu restul ingredientelor .Punem compozitia in forme de
briose si dam la cuptor 15 minute
Pentru sosul de ciocolata topim ciocolata la bain-marie.Desfacem
amidonul in apa si il punem peste ciocolata .Amestecam continuu pana
compozitia se ingroase.Cand este gata adaugam untul .Scoatem vasul din
bain-marie si amestecam pana se raceste compozitia. Punem romul .
Scoatem briosele coapte si le lasam sa se raceasca.Taiem un capac si
punem cate o lingura buna de inghetata .Punem capacul si turnam sos de
ciocolata .Ornam cu capsune date prin sosul de ciocolata.
Budinca de Tapioca cu Lapte de Soia
Anca Bunea
Ingrediente 2 portii:
1 ceasca perle de tapioca
4 cesti apa
30 g zahar pudra
300 ml lapte de soia cu aroma de vanilie
Pentru decor:
mango
rodie
frunze de menta proaspata
Modalitate de preparare:
Se
pun perlele de tapioca intr-o sita si se spala sub jet de apa rece. De
aici aveti 2 optiuni: fie le lasati la inmuiat in apa pentru 30 – 60 de
minute apoi le fierbeti in apa data in clocot in prealabil, fie le
puneti direct la fiert in apa, la foc mediu.
In
timpul fierberii (in functie de cum alegeti sa le pregatiti, timpul de
fierbere va varia intre 30 – 45 minute aproximativ) va fi necesar sa
amestecati foarte usor cu o lingura de lemn deoarece perlele se pot
sparge (amestecarea este necesara datorita faptului ca apa in care
perlele fierb se va ingrosa treptat iar perlele vor tinde sa se lipeasca
de fundul oalei).
Cand perlele devin transparente le puteti gusta sa verificati daca sunt aproape fierte.
Se pune laptele de soia la fiert si se adauga zaharul.
Se strecoara apa in care au fiert perlele, se dau prin jet de apa, se scurg si se pun in lapte pentru a fierbe inca 15 minute.
Dupa cele 15 minute se lasa la racit apoi se transfera in
pahare/ boluri.
Se decoreaza cu fructe (am folosit mango si rodie) si frunzulite de menta proaspata.
Budinca se serveste rece, eventual de la frigider.
Tapioca este
o substanta asemanatoare amidonului, extrasa din radacina plantei de
manioc, foarte hranitoare atat pentru copii cat si pentru adulti.
Este disponibila in mai multe forme, inclusiv granule, fulgi, pastile
(numite perle de tapioca),
faina sau pudra de amidon. Se foloseste pe scara larga in alimentatie,
la prepararea prajiturilor, budincilor, deserturilor, piftiilor, etc.
100 gr tapioca contin:
- 0 proteine si 0 gluten
- 0,2 gr lipide
- 85, 4 glucide
- substante minerale: Ca, Fe, Mg si Zn
- vitamine: A, B1, B2 si C
Perlele de tapioca nu au un gust propriu-zis, ci mai degraba unul neutru. Din aceasta cauza am ales sa pregatesc budinca cu lapte de soia cu aroma de vanilie.
Exista si optiunea folosirii laptelui de cocos dar asta tine de
gusturi. Eu insa, dupa ce am incercat si varianta cu laptele de soia,
pot spune ca budinca mi s-a parut mult mai aromata.
Pandispan cu mere si scortisoara
Grigore Maria
Ingrediente:
3 mere
6 oua
2 cani faina
2 cani zahar
scortisoara
1 praf de sare
200 ml lapte
Mod de preparare:
Merele
se taie felii. Pregatim tava. Tapetam cu faina sau folosim hartie de
copt. Incingem cuptorul inainte de a pune tava, la 180 grade.
Se
separa ouale si se bat albusurile spuma cu un varf de sare. In aceasta
compozitie se incorporeaza zaharul treptat. Separat batem galbenusurile
cu faina si laptele. Cele doua compozitii se amesteca apoi cu grija. Se
toarna compozitia in tava, se pun deasupra merele si apoi scortisoara.
Se lasa la cuptor 20 – 25 de minute, pana se coace.