Placinta cu dovleac

 

Va place dovleacul?

            Mie imi place dovleacul copt si prajiturile cu dovleac, dar nici nu ma
 gandesc sa il incerc in combinatia sarata!

  Poate ca pierd ceva extraordinar, dar mi-am format deja ideea ca el e dulce 
si nu pot sa il asociez cu ceva sarat.

   Stiu ca exista supe, salate si multe alte feluri de mancare cu dovleac, dar eu zic pas...
Prefer sa il folosesc in prajituri :)

      De data aceasta am ales sa fac o placinta, un desert clasic, care aminteste tuturor de copilarie, de momentele cand in bucatarie mirosea a scortisoara si in  pauzele de joc "furam" cate o bucatica :)

       E aromata si frageda, buna calda, dar mult mai buna rece. 

Se pastreaza foarte bine cateva zile in pungi de hartie.

Ingrediente:
Aluat:
2 oua
120 g zahar
260 g unt
100 g smantana
100 ml lapte
700 g faina
15 g praf de compt
1/2 lingurita esenta de vanilie


Umplutura:
1,2 kg dovleac
(dat pe razatoare)
120 g zahar
50 g unt
1/2 lingurita scortisoara


Mod de preparare:

Umplutura:
Dovleacul se curata si se da pe razatoare (dureaza ceva mai mult, dar eu mi-am usurat munca folosind robotul cu razatoarea lui), apoi se pune intr--o cratita impreuna cu zaharul si bucatelele de unt. Se caleste la foc mic pana se inmoaie putin dovleacul, apoi se lasa sa se raceasca complet.

Aluat:
Ouale se mixeaza bine cu zaharul, apoi se adauga untul moale, esenta de vanilie, laptele si smantana. Se omogenizeaza si se adauga amestecul de faina si praf de copt. Trebuie sa obtineti un aluat maleabil si nelipicios.

Aluatul se imaprte in doua si se intind foile pe masa infainata. O tava (a mea a avut 29x23) se tapeteaza cu hartie de copt si se pune prima foaie; se decupeaza surplusul de aluat daca este nevoie, apoi se pune umplutura si se continua cu cea de-a doua foaie de aluat. Se coace aproximativ 45 minute in cuptorul preincalzit. Este gata cand se rumeneste pe margini si putin deasupra.

Se pudreaza cu zahar si se lasa sa se raceasca complet, apoi se proportioneaza. Eu am taiat-o cand era calduta :)