Anul acesta am framantat sase cozonaci, unul mai frumos si mai bun ca altul :) Am facut doi doar cu rahat, trei cu umplutura mixta si unul cu ciocolata, special pentru mine.
A iesit extrem de pufos si plin de ciocolata, exact pe gustul meu!
Cantitatile de mai jos sunt pentru 4 cozonaci de marime medie, daca vreti puteti înjumătăți cantitatile.
Ingrediente:
Aluat:
(4 cozonaci)
1,1 kg faina
4oua
200 g zahar
200 g unt
400 ml lapte
20 g drojdie uscata
coaja de lamaie/portocala
esenta de rom
Umplutura:
200 g ciocolata
4 linguri cacao
6 linguri zahar
120 ml lapte
esenta de rom/vanilie
200 g nuci
Observatii:
- toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei
- ouale trebuie sa fie cat mai proaspete
- laptele trebuie sa aiba un continut ridicat de grasime
- faina trebuie cernuta de doua-trei ori
- untul sa aiba o grasime ridicata (82%)
- laptele si untul trebuie sa fie caldute la atingere, nu fierbinti, astfel aluatul nu o sa creasca
Aluat:
Intr-un vas incapator se pun ouale si zaharul si se freaca impreuna
pana ce acesta se dizolva, apoi se adauga laptele caldut, untul topit
caldut (nu fierbinte) si se omogenizeaza totul. In
acest moment se adauga aromele.
Faina cernuta( pentru inceput folositi 900g)
se amesteca cu drojdia uscata si se face o adancitura in mijloc unde se pune amestecul de lichide. Se amesteca cu un tel, apoi se framanta la mana si se incorporeaza restul fainii. Dupa ce am incorporat faina, rasturnam
aluatul pe masa de lucru si framantam timp de 10-15 minute, presarand din
cand in cand faina.
Aluatul
trebuie sa fie elastic si moale, nu trebuie sa adaugati mai multa faina
deoarece se transforma intr-un aluat aspru si cozonacul nu va fi pufos.
Aluatul il punem din nou in vas si il acoperim cu un servet curat. Se
lasa la crescut intr-un loc cald si lipsit de curenti, pana isi dubleaza
volumul.
Umplutura:
Intr-o cratita se pune ciocolata tocata, laptele, zaharul, aromele si cacaua si se pune pe foc; se amesteca incontinuu pana se omogenizeaza totul si se transforma intr-o crema. se lasa sa se raceasca.
Aluatul crescut se imparte in patru bucati egale.
Masa de lucru se unge
cu ulei si
se intinde una dintre cele patru bucati intr-un dreptunghi subtire (aproape sa se vada prin el, aproximativ 50x40 cm) , apoi se
intinde 1/4 din umplutura pe toata suprafata, se presara nuca macinata
si se ruleaza cat mai strans; la sfarsit se trage usor de aluat si se pune in tava unsa si tapetata cu hartie de copt.
Cozonacii
asezati in tava se lasa din nou la crescut pentru aprox. 20 minute, apoi
se ung cu ou batut cu o lingura de lapte; se presara zahar tos sau
susan.
Tavile se introduc in cuptorul preincalzit si se coc la temperatura medie, pana se rumenesc.
Dupa ce se racesc complet se imbraca complet in folie alimentara si se pastreaza pana la 4-5 zile.