Tort buturuga cu crema de dulce de leche/ Bûche de Noël










Totul a pornit de la un borcan cu dulce de leche, am zis ca fac o rulada, apoi m-am gandit sa fac ceva mai festiv, mai ales ca in ultimul timp nu prea am mai postat retete pentru sarbatori.

Asa ca am facut o "buturuga" , un tort special pentru Craciun, atat de usor de facut, dar foarte bun si foarte frumos.

Cu acest tort cuceriti orice musafir, de la mic la mare :)

Daca nu aveti lapte condensat pentru a face dulce de leche, puteti sa folositi sos caramel sau doar sa adaugati extract de vanilie la crema de unt.


Ingrediente:
Blat:
3 oua
40 ml lapte
30 ml ulei
80 g zahar
50 g faina
20 g cacao
5 g praf de copt

Crema:
2 albusuri
80 g zahar
170 g unt gras
3 linguri dulce de leche

Decor:
100 g ciocolata neagra
zahar pudra
coacaze

Blat: 

Ouale se separa. Albusurile se mixeaza cu un praf de sare si o lingura de zahar, apoi se lasa deoparte. Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana se devin cremoase, apoi se adauga laptele si uleiul; se omogenizeaza.

 Faina se amesteca cu  praful de copt si cacaua; se incorporeaza in amestecul lichid. Albusurile batute se incorporeaza usor, cu o spatula.


O tava dreptunghiulara se tapeteaza cu hartie de copt si se toarna compozitia. Se introduce in cuptorul preincalzit pentru 15 minute.

  Cand rulada este coapta se rastoarna peste hartia de copt si se ruleaza cu grija; se lasa sa se raceasca.

Crema:

Intr-un bol (de metal sau de sticla) se pun albusurile si zaharul si se amesteca putin. Intr-o oala inalta se pune apa, nu multa pentru ca nu trebuie sa atinga bolul. 
Cand fierbe se pune bolul deasupra si se amesteca cu un tel incontinuu pana se dizolva zaharul in totalitate(pentru a verifica asta se ia din albus intre degete si daca nu se mai simt granulele inseamna ca e gata).

 Se ia bolul de pe foc si se mixeaza la viteza maxima pana se raceste bolul (si amestecul) si se transforma intr-o bezea tare si lucioasa.
 In momentul in care bolul si amestecul sunt reci se adauga cate un cub de unt (scos din frigider cu cateva ore inainte, trebuie sa fie moale); nu se adauga un alt cub pana cand anteriorul nu este incorporat.

La un moment dat crema o sa fie moale, aproape lichida si cu aspect de crema taiata, dar nu va faceti griji, isi revine imediat si se transforma intr-o compozitie cremoasa.
 Dupa ce se termina cubuletele de unt se adauga cele trei linguri de dulce de leche si se mixeaza amesteca cu o spatula.

Decor:

Ciocolata tocata se pune pe bain-marie si se topeste.
Se toarna pe o hartie de copt si intinde cu o lingurita, lasand urma acesteia pe lungime. Se lasa sa se raceasca, apoi se pune la frigider. Dupa racire completa se rupe in bucati si se decoreaza rulada imbracata in crema.
O parte din ciocolata am pus-o pe hartie de copt, am nivelat cu o spatula si am lasat-o sa se raceasca. Cand incepe sa se intareasca se decupeaza stelute, omuleti si braduti, apoi se lasa la frigider. Cand se intareste se desprind decoratiunile din ciocolata.
Blatul pentru rulada racit se desface, se pune crema (se opresc 3 linguri pentru decor) si se ruleaza cu grija. 
Se aseaza pe un platou si se lasa 30 de minute la rece, apoi se scoate si se taie capetele. Unul se aseaza in lateral, iar celalalt deasupra.
 Se imbraca in crema ramasa si se decoreaza cu bucatile de ciocolata, coacaze si zahar pudra.