Mod de preparare:
Aluat:
Intr-o
cratita se pune apa, untul, laptele, zaharul si sarea; in momentul in care
incepe sa clocoteasca se adauga faina in "bloc" (toata odata), se micsoreaza
flacara si se amesteca pana se formeaza o bila de aluat. Se opreste focul
si se lasa sa se raceasca.
Cand
aluatul este racit, se adauga ouale, mixand bine dupa
fiecare, inainte de a adauga urmatorul ou. La sfarsit se obtine un
aluat cremos si lipicios. Aluatul se pune intr-un posh cu un dui rotund si se spriteaza cercuri mici de aluat in tava tapetata cu hartie de
copt, lasand spatiu intre ele.
Se
vor coace doua tavi. Tava se introduce in cuptorul prencalzit pentru
20-25 minute( in primele 10 minute la tem de 180 grade Celsius, apoi la
150-160 grade C). Nu se deschide usa cuptorului si se lasa sa se
raceasca in cuptor, apoi se reaprinde si se coace cealalta tava.
Crema:
Laptele
se pune impreuna cu extractul de vanilie, intr-o cratita, si se
incalzeste. Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana ce acesta se
dizolva si ouale devin cremoase, apoi se adauga amidonul si se
omogenizeaza. Laptele incalzit se toarna, in fir subtire, peste crema de
oua si se amesteca bine. Compozitia obtinuta se pune din nou in cratita
si se se pune pe flacara mica; se amsteca incontinuu cu un tel pana se
ingroase ca o budinca, apoi se opreste focul si se adauga un cubulet mic de unt. Se lasa
sa se raceasca, apoi se amesteca cu frisca batuta spuma.
Crema se pune intr-un posh prevazut cu un dui ascutit, pentru umplut si se umplu choux-urile.
Ganache de ciocolata:
Frisca
lichida se pune intr-o cratita si se incalzeste.
Atentie, incalziti doar, nu trebuie sa dea in fiert. Se retrage de pe
foc si se toarna intr-un bol in care este ciocolata tocata.
Se amesteca pana se omogenizeaza, apoi se lasa sa se raceasca(la frigider) 1-2 ore.
Dupa
ce s-a racit complet se mixeaza pana se deschide la culoare si capata o
consistenta pufoasa; nu exagerati cu mixatul, trebuie doar sa aeram
putin crema.
Foita de ciocolata:
Ciocolata tocata se pune intr-un bol de sticla pe bain marie, fara ca apa sa atinga bolul. Cand ciocolata este topita se toarna ciocolata pe o hartie de copt si se intinde cu o spatula in strat subtire, intr-un dreptunghi. Se lasa sa se raceasca (daca se poate deschideti geamul de la bucatarie).
Cand ciocolata este racita taiati patrate/cercuri sau triunghiuri.
Fiecare choux se decoreaza cu foita de ciocolata si ganache de ciocolata.