Cozonac cu nuca








         Imi place cozonacul indiferent de sezon, iar atunci cand este racoare profit de ocazie si coc cate ceva :)

        Asa si cu acest cozonac, ne-a fost pofta si m-am apucat de framantat. De aceasta data l-am facut doar cu umplutura de nuci pentru ca este printre preferatele mele.

    A iesit un cozonac pufos, aromat si plin de nuca, exact asa cum mi-am dorit.


Ingrediente:
Aluat:
2 cozonaci

700 g faina
  3 oua
100 g zahar
100 g unt
200 ml lapte
14 g drojdie uscata
coaja de lamaie/portocala
esenta de rom

Umplutura:
500 g nuca
200 g zahar
1 lingurita cacao
esenta de rom
100 ml lapte


Mod de preparare:
Observatii:

Aluat:

    Drojdia se amesteca intr-un bol/cana cu 1 lingurita de zahar, o lingurita de faina si 2 linguri de lapte caldut; se lasa la loc cald pentru 10 minute.


  Intr-un vas incapator se pun ouale si zaharul si se freaca impreuna pana ce acesta se dizolva, apoi se adauga laptele caldut, untul topit caldut (nu fierbinte) si se omogenizeaza totul. In acest moment se adauga si amestecul de drojdie si aromele.
   Faina cernuta se pune in transe (la inceput amestecam cu o lingura de lemn sau un tel, apoi se framanta cu mana). Dupa ce am incorporat faina, rasturnam aluatul pe masa de lucru si framantam timp de 10-15 minute, presarand din cand in cand faina.  
         Aluatul trebuie sa fie elastic si moale, nu trebuie sa adaugati mai multa faina deoarece se transforma intr-un aluat aspru si cozonacul nu va fi pufos.


   Aluatul il punem din nou in vas si il acoperim cu un servet curat. Se lasa la crescut intr-un loc cald si lipsit de curenti, pana isi dubleaza volumul.

Umplutura:

Nucile maruntite se amesteca cu zaharul si cacaua, apoi se adauga treptat in laptele cald aflat pe flacara mica. Amestecati pana obtineti o umplutura cremoasa, dar fara sa fie lichida. Se adauga romul si se lasa sa se racesca complet.

            Aluatul crescut se imparte in doua bucati egale. 

         Masa de lucru se unge cu putin ulei (nu foarte mult, doar sa nu se lipeasca aluaul de masa) si se intinde una dintre  bucati intr-un dreptungi, apoi sepune jumatate din umplutura si se ruleaza cat mai strans, apoi se transfera in tava tapetata cu hartie de copt.

      Cozonacii asezati in tava se lasa din nou la crescut pentru aprox. 20 minute, apoi se ung cu ou batut cu o lingura de lapte; se presara zahar tos sau susan. 

Tavile se introduc in cuptorul preincalzit si se coc la temperatura medie, pana se rumenesc.