esenta de rom
Umplutura:
500 g nuca
200 g zahar
1 lingurita cacao
esenta de rom
100 ml lapte
Mod de preparare:
Observatii:
- toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei
- ouale trebuie sa fie cat mai proaspete
- laptele trebuie sa aiba un continut ridicat de grasime
- faina trebuie cernuta de doua-trei ori
- untul sa aiba o grasime ridicata (82%)
- laptele si untul trebuie sa fie caldute la atingere, nu fierbinti, astfel aluatul nu o sa creasca
Aluat:
Drojdia se amesteca intr-un bol/cana cu 1 lingurita de zahar, o
lingurita de faina si 2 linguri de lapte caldut; se lasa la loc cald
pentru 10 minute.
Intr-un vas incapator se pun ouale si zaharul si se freaca impreuna
pana ce acesta se dizolva, apoi se adauga laptele caldut, untul topit
caldut (nu fierbinte) si se omogenizeaza totul. In
acest moment se adauga si amestecul de drojdie si aromele.
Faina cernuta
se pune in transe (la inceput amestecam cu o lingura de lemn sau un
tel, apoi se framanta cu mana). Dupa ce am incorporat faina, rasturnam
aluatul pe masa de lucru si framantam timp de 10-15 minute, presarand din
cand in cand faina.
Aluatul
trebuie sa fie elastic si moale, nu trebuie sa adaugati mai multa faina
deoarece se transforma intr-un aluat aspru si cozonacul nu va fi pufos.
Aluatul il punem din nou in vas si il acoperim cu un servet curat. Se
lasa la crescut intr-un loc cald si lipsit de curenti, pana isi dubleaza
volumul.
Umplutura:
Nucile maruntite se amesteca cu zaharul si cacaua, apoi se adauga treptat
in laptele cald aflat pe flacara mica. Amestecati pana obtineti o umplutura cremoasa, dar fara sa fie lichida. Se adauga romul si se lasa sa se racesca complet.
Aluatul crescut se imparte in doua bucati egale.
Masa de lucru se unge
cu putin ulei (nu foarte mult, doar sa nu se lipeasca aluaul de masa) si
se intinde una dintre bucati intr-un dreptungi, apoi sepune jumatate din umplutura
si se ruleaza cat mai strans, apoi se transfera in tava tapetata cu hartie de copt.
Cozonacii
asezati in tava se lasa din nou la crescut pentru aprox. 20 minute, apoi
se ung cu ou batut cu o lingura de lapte; se presara zahar tos sau
susan.
Tavile se introduc in cuptorul preincalzit si se coc la temperatura medie, pana se rumenesc.