Cupcakes cu cacao si frosting de vanilie/ Party Cocoa Cupcakes






         Aceasta este reteta pe care o folosesc cel mai des cand fac cupcakes. Blatul este pufos si cu un gust intens de ciocolata, iar frostingul e simplu de facut si nu dau niciodata gres cu el.
      Acesti cupcakesi sunt ideali pentru petreceri, se pot colora si decora in fel si chip si se pot adauga arome de orice fel.





Ingrediente:
12-14 cupcakes
120 g faina
250 g zahar
50 g cacao
1/2 lingurita praf de copt
1 varf cutit bicarbonat de sodiu
1 ou
45 g ulei
120 g lapte batut
80 g cafea fierbinte
vanilie

Frosting de vanilie:
3 albusuri
120 g zahar
220 g unt gras (82% grasime)
extract de vanilie
colorant
decoratiuni din zahar



Mod de preparare:

Faina se amesteca cu zaharul, praful de copt si bicarbonatul de sodiu. Laptele batut se amesteca cu ouale si uleiul si se toarna peste amestecul uscat. Cafeaua fierbinte se amesteca cu cacaua si esenta de vanilie si se toarna in fir subtire peste compozitia anterioara, amestecand cu un tel pana se omogenizeza.

Compozitia se imparte in 12-14 forme de muffins tapetate cu hartiute speciale, nu umpleti formele mai mult de 2/3. Se coc 20-25 minute in cuptorul preincalzit. Dupa 20 de minute se verifica daca sunt gata.

Se scot pe un gratar si se lasa sa se raceasca. 
 Frosting de vanilie:
Intr-un bol (de metal sau de sticla) se pun albusurile si zaharul si se amesteca putin. Intr-o oala inalta se pune apa, nu multa pentru ca nu trebuie sa atinga bolul. 
Cand fierbe se pune bolul deasupra si se amesteca cu un tel incontinuu pana se dizolva zaharul in totalitate (pentru a verifica asta se ia din albus intre degete si daca nu se mai simt granulele inseamna ca e gata).

Se ia bolul de pe foc si se mixeaza la viteza maxima pana se raceste bolul (si amestecul) si se transforma intr-o bezea tare si lucioasa.
 In momentul in care bolul si amestecul sunt reci se adauga cate un cub de unt (scos din frigider cu cateva ore inainte, trebuie sa fie moale); nu se adauga un alt cub pana cand anteriorul nu este incorporat.

La un moment dat crema o sa fie moale, aproape lichida si cu aspect de crema taiata, dar nu va faceti griji, isi revine imediat si se transforma intr-o compozitie cremoasa. 

 Dupa ce se termina cubuletele de unt se adauga extractul de vanilie si se mixeaza putin. 
Se coloreaza dupa bunul plac cu un colorant gel.

Cand sunt raciti cupcakesii se decoreaza cu frostingul de vanilie. Se presara decoratiuni de zahar sau fructe.