Din nou o prajitura Dukan, de aceasta data una cu gust de copilarie :)
Am ales aceasta forma a dietei (scara nutritionala) pentru ca e mai permisiva fata de Dukan clasic, mai ales ca eu nu pot renunta la fructe.
Am avut pofta de o prajitura cu mere, asa ca am trecut la treaba si a iesit o minunatie, mult mai buna decat ma asteptam, parfumata, cu gust identic cu cel al unei placinte veritabile :)
Etapa:
Clasic: consolidare
Scara nutritionala: miercuri-duminica
Prajitura se consuma in patru zile de o singura persoane (aproximativ 4 bucati/zi), astfel nu depasim cantitatea de fructe, amidon si tarate.
Ingrediente:
Blat:
24x24 cm
3 oua
3-4 linguri indulcitor
100 ml lapte batut (1,5%)
6 linguri tarate de ovaz
40 g amidon
5 g praf de copt
1/2 lingurita esenta de vanilie
Crema de mere:
600 g mere rase
250 ml apa
5 linguri indulcitor lichid
1 lingurita scortisoara
1 plic budinca cu gust de frisca
10 g gelatina
Mousse de iaurt:
250 g iaurt
1 albus
3 linguri indulcitor lichid
5 g gelatina
scortisoara/vanilie
Mod de preparare:
Blat:
Ouale se separa; albusurile se bat spuma cu un praf de sare. Galbenusurile se mixeaza cu indulcitorul, apoi se adauga laptele batut si vanilia, se amesteca cu un tel.
Taratele se maruntesc si se amesteca cu praful de copt si amidonul, apoi se incorporeaza in galbenusuri.
Se adauga spuma de albus si se amesteca usor pentru a nu se lasa spuma.
Se toarna in tava tapetata cu hartie de copt si se coace 20-25 minute (verificati cu scobitoarea).
Lasati blatul sa se raceasca, indepartati hartia de copt de pe blat, puneti o folie alimentara in tava si puneti din nou blatul; pastrati deoparte.
Crema de mere:
Merele rase, scortisoara, indulcitorul si apa se pun pe foc si se "calesc" merele pana se inmoaie bine. Budinca se amesteca cu 2-3 linguri apa si se toarna peste mere, se amesteca incontinuu pana se ingroase. Se ia de pe foc si se lasa deoparte.
Gelatina hidratata in apa rece se dizolva pe bain marie si se toarna peste crema de mere si se amesteca bine. Se lasa sa se racesca.
Cand blatul si crema de mere sunt racite, se pune crema si se niveleaza. Se lasa aproximativ o ora la rece.
Mousse de iaurt:
Gelatina se pune in 2-3 linguri apa rece si se lasa sa se hidrateze.
Albusul se bate cu un praf de sare, apoi se adauga o lingura cu indulcitor si se mixeaza pana devine o spuma mai densa.
Iaurtul se amesteca cu aromele si restul de indulcitor, apoi se toarna gelatina dizolvata si se amesteca rapid. Albusul se incorporeaza in crema de iaurt, amestecand usor cu o spatula.
Se scoate prajitura racita si se toarna mousse-ul de iaurt, se pune din nou la frigider pana se intareste. Se proportioneaza si decoreaza dupa bunul plac.
Tips:
-gustati atat cremele cat si compozitia pentru ca indulcitorii se comporta diferit
-am folosit budinca cu gust de frisca pentru ca e mai usoara si nu inluenteaza gustul merelor
-puteti coace blatul in doua foi si puneti crema de mere la mijloc si puteti renunta la mousse-ul de iaurt