Tort insiropat cu crema de vanilie





         De fiecare data cand zic ca fac ceva dulce, aud prin casa replica "-Vezi poate faci si tu ceva fara ciocolata!"
                Cum majoritatea manaca ciocolata, iar eu iubesc sa fotografiez prajituri/torturi/deserturi cu ciocolata, cedez de fiecare data in fata ei.

       Prefer deserturile cu ciocolata, chiar daca au mai multe calorii, nu iti permit sa mananci prea mult, spre deosebire de prajiturile cu vanilie, frisca, fructe etc.

Saptamana trecuta (inainte sa intru la dieta) mi s-a facut si mie pofta de un tort pufos, insiropat, cu o crema usoara, asa ca am trecut la treaba!

Este un tort simplu, se prepara rapid si se mananca la fel de usor :)


Ingrediente:
Blat(18 cm):
4 oua
160 g zahar
150 g faina
70 g unt topit
5 g praf de copt
1/2 lingurita esenta de vanilie

Crema:
4 galbenusuri
350 ml lapte
180 g zahar
2 linguri amidon
50 g unt
5 g gelatina
150 ml frisca lichida
piersici din compot(optional)

Sirop:
150 ml apa
75 g zahar
1 lingurita extract de vanilie

cocos pentru decor





Mod de preparare:
Blat:

Ouale se separa; albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi se adauga o lingura de zahar si se mixeaza pana se formeaza o bezea lucioasa.
Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana se dizolva, apoi se adauga untul topit si racit, vanilia si se amesteca. Se adauga o treime din spuma de albus si se incorporeaza cu o spatula.
Faina se amesteca cu praful de copt si se cerne in compozitia de oua, apoi se incorporeaza restul de albus, amestecand usor pentru a nu se lasa spuma.
Tava se unge cu unt si se tapeteaza cu faina, se toarna compozitia si se coace 40-45 minute pana se rumeneste si trece testul scobitorii. Se lasa sa se raceasca pe un gratar, apoi se taie in trei foi.

Crema de vanilie:

Laptele si zaharul se pun intr-o cratita pe foc; galbenusurile se amesteca cu amidonul si cateva linguri de lapte cald. Cand zaharul este dizolvat se amesteca galbenusurile cu restul de lapte si se pune cratita din nou pe foc, se amesteca incontinuu pana se ingroase compozitia. Se pune crema intr-un bol, se adauga untul si se amesteca, apoi se acopera cu o folie alimentara si se lasa sa se raceasca.
Gelatina se hidrateaza in 30 ml apa rece, se dizolva la microunde si se amesteca cu budinca de vanilie.
Frisca batuta se incorporeaza in crema racita.

Sirop:

Apa si zaharul se pun intr-un ibric pe foc, cand zaharul este dizolvat se ia de pe foc si se adauga extractul de vanilie. Se acopera cu o farfurie si se lasa sa se raceasca.

Asamblare:

Pe un platou se aseaza prima foaie de blat, se insiropeaza si se pune 1/3 din crema de vanilie, piersici taiate feliute, blat insiropat, crema, piersici si ultima foaie insiropata. Tortul se imbraca in crema ramasa si se presara nuca de cocos maruntita.
Se decoreaza dupa bunul plac (eu amales sa il decorez cu flori naturale).