Tort cu mousse de ciocolata, pere si creme brulee/ Chocolate mousse, pear and creme brulee entremet






Dupa o perioada aglomerata m-am reintors in bucatarie, acolo unde imi place, dar ce-i drept nu mi-am ales cel mai bun moment, cu atatea grade in termometru :)

Am facut un tort la care visez de mult timp, a iesit delicios si aproape asa cum mi-am dorit, dar fiind foarte cald a fost difcil sa ii fac niste fotografii asa cum imi doream. In plus am avut pofticiosi care cereau felie dupa felie, asa ca la final abia mi-a ramas o felie in care sa puteti vedea toate straturile.

Daca vreti sa il simplificati, renuntati la pere pentru ca nu sunt indispensabile (asa cum puteti vedea in primele poze unde nu se observa perele, arata foarte bine si fara ele). 

Desi am scris un pomelnic tortul nu este greu de facut, are un mousse aerat delicios, pere aromate, creme brulee cremoasa si o glazura minunata, pe care o sa o folosesc de acum incolo pentru ca imi place mai mult decat cea oglinda.

Ingredinete:
Diametru tava: 18cm
Blat:
1 ou
40 g zahar
30 ml lapte
30 g unt topit
40 g faina
3 g praf de copt
20 g cacao

Mousse de ciocolata:
2 galbenusuri
70 g zahar
80 ml lapte
100 g ciocolata cu lapte
100 g ciocolata neagra
5 g gelatina
30 ml apa rece
2 albusuri
200 ml frisca lichida 

Creme Brulee:
4 galbenusuri
70 g zhar
100 ml smantana pentru frisca
80 ml lapte
1/2 lingurita extract de vanilie

Pere:
2 pere 
2 linguri zahar
1 lingurita unt
1/2 baton vanilie

Glazura:
100 g ciocolata neagra
100 g ciocolata cu lapte
50 ml smantana pentru frisca
30 g zahar
50 ml lapte
30 g unt
3 g gelatina
20 ml apa rece

Mod de preparare:

Blat: Oul il mixam cu zaharul pana si dubleaza volumul, apoi se adauga laptele si se amesteca. Se adauga faina amestecata cu praful de copt si cacaua. La sfarsit se incorporeaza untul racit.
Compozitia se toarna intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se coace 10-15 minute, pana trece testu scobitorii.

Pere: Perele le curatim de coaja si le taiem in jumatati, le asezam intr-o tava de chec si presaram zaharul si untul, iar daca aveti puneti si cateva seminte de vanilie. Le asezam in cuptor in spatele tavii cu blat si lasam acolo si dupa ce scoatem blatul.
Lasam blatul sa se raceasca.

Creme Brulee:

In timp ce se coace blatul amestecam toate ingredientele intr-un bol si le turnam intr-o tava (14 cm ) imbracata in hartie de copt, astfel incat sa nu curga compozitia si o punem in cuptor, langa pere, pentru aproximativ 40 de minute.
Este gata cand incepe sa se rumeneasca pe margini si la atingere nu este lichida. 

Oprim focul si scoatem tava cu creme brulee si o lasam sa se raceasca, apoi o transferam in congelator.

Mosse de ciocolata:
Gelatina se pune intr-o ceasca cu apa rece si se lasa deoparte.

Galbenusurile se amesteca cu zaharul. Laptele se pune intr-o cratita pe foc; se incalzeste usor. Amestecul caldut se toarna peste crema de oua cu zahar si se pune din nou pe foc mic. Se amesteca incontinuu cu un tel pana se ingroase putin, ca o smantana subtire.
Se adauga ciocolata tocata si se amesteca, apoi se pune gelatina hidratata si dizolvata la microunde.
Se acopera cu o folie alimentara si se lasa sa se raceasca.

Frisca lichida se bate si se incorporeaza treptat in crema de ciocolata racita, apoi se adauga albusurile batute spuma.


Asamblare:
Pe un platou sezam blatul de cacao si il insiropam putin (apa, zahar, vanilie) si asezam inelul pentru tort. Pe margini asezam hartie de copt sau foaie de acetat, punem un strat subtire de mousse de ciocolata, in mijloc asezam perele racite, cu scobitura in jos, acoperim cu mousse de ciocolata si punem stratul de creme brulee inghetat. Acoperim cu restul de mousse si nivelam.



 Lasam la congelator 3-4 ore, apoi punem tortul pe un gratar, asezat peste o tava curata.


 Glazura:

Intr-o cratita punem ciocolata tocata marunt, laptele, zaharul si smantana pentru frisca; punem pe foc mic si amestecam incontinuu pana se omogrnizeaza amestecul, apoi adaugam untul si oprim focul.
Gelatina hidratata o  dizolvam la microunde si o turnam peste glazura de ciocolata. Amestecam bine, acoperim cu folie alimenrata si o lasam sa se racesca, dar sa fie inca lichida.

Turnam glazura racita si o nivelam cu o spatula, astfel incat sa acoperim si marginile cu glazura, daca nu se acopera perfect puneti glazura din tava din nou in bol si mai turnati inca o data peste tort.

Decoram cu felii de para caramelizate si zahar.