Strudel cu mere






Astept de mult sa vina toamna, cu a ei racoare si stropi de ploaie cazuti printre frunjele aurii :)
Toamna e anotimpul meu preferat, mai ales in bucatarie pentu ca pot sa coc cat e ziua de lunga, fara sa ma sufoc :)
Iubesc roadele ei, in special fructele aromate. In fiecare toamna fac placinte cu mere/dovleac, strudele si alte minunatii cu pere :)

Ingrediente:
Aluat:
400 g faina
1 praf de sare
200 ml apa calduta
1 lingurita ulei
1 lingurita ulei

Umplutura:
1 kg de mere curatate
1 mana de stafide
1 lingurita unt
150 g zahar

Mod de preparare:
Umplutura:
Merele curatate se taie cubulete, se pun intr-o cratita cu restul ingredientelor si se pun pe foc cateva minute 5-7. Le punem intr-un castron si le lasam sa se raceasca complet. 

Aluat:
Faina se amesteca cu sare, se torana in mijloc apa, uleiul si otetul. Se framanta aluatul pana devine elastic(in timp ce il framantati, dati cu el de masa din cand in cand). Aluatul framantat se pune intr-o farfurie adanca si se acopera cu folie alimentara. Se lasa sa se odihneasca 45-90 minute (cu cat il lasati mai mult, cu atat e mai usor de lucrat).


Pe masa din bucatarie punem o fata de masa din bumbac (eu il intind pe musama, din motive de oameni pretentiosi care nu suporta sa vada nici macar o scama) si presaram faina. Intindem aluatul cu sucitorul cat se poate, apoi il intindem cu mainile pana obtinem o foaie subtire de se vede prin ea, de lungimea mesei; aluatul se imparte in doua, pe latime. 
Stropim foaia cu ulei/unt topit, asezam umplutura pe lungimea fiecarei jumatati, apoi rulam cu grija si strangem la capete.

 Asezam rulourile in tava, le crestam din loc in loc si le ungem cu ou batut. 
Se coc 35-40 minute, pana se rumenesc.