Savarine (cu aluat dospit)









In copilarie daca aveam de ales intre Ecler si Savarina, clar alegeam eclerul, dar furam cate o lingurita de savarina de la sora mea. Acum pur si simplu nu as alege intre ele pentru ca imi plac ambele.
Am mai facut de cateva ori savarine in casa, unele cu pesmet (care nu sunt ceea ce trebuie) si altele tot cu aluat dospit, dar cu o consistenta mai tare.
Acaesta este una dintre variantele in care ies niste savarine bune, dar trebuie sa le lasati sa se raceasca inainte de a le insiropa si dupa.
Cu siguranta sunt multi iubitori ai acestei prajituri insiropate, asa ca va recomand sa incercati aceasta reteta, dar nu uitati sa folositi frisca naturala (chiar daca nu sta ca cea de la cofetarie) , daca vreti un gust pe masura.

Ingrediente:
12 savarine mari
3 oua
200 ml lapte
100 g zahar
450 g faina
10 g drojdie uscata
1 praf de sare
50 ml ulei

Sirop:
1 l apa
500 g zahar
rom

Decor:
400 ml smantana lichida
50 g zahar pudra
200 g gem/jeleu de fructe rosii


Mod de preparare:

Aluat:

Drojdia se pune in putin lapte caldut cu o lingurita de zahar. Se lasa intr-un loc cald sa dospeasca.
Faiana se cerne intr-un bol, se amesteca cu un praf de sare, se adauga laptele caldut, ouale amestecate cu zahar si maiaua crescuta. Se amesteca cu un tel pana se omogenizeaa, apoi se adauga uleiul si se amesteca cu o spatula de silicon pana in incorporeaza bine.
Rezulta un aluat elastic, dar moale. Se acopera cu o folie alimentara si se lasa intr-un loc cald pana isi dubleaza volumul.


Formele de tabla (eu am folosit si de hartie, dar le recomad pe cele clasice, ies mult mai gustoase) se ung cu ulei si se pune in fiecare cate o cupa de aluat (sau pana la 2/3 din forma). Se lasa sa dospeasca in timp ce incingem bine cuptorul. Cand au ajuns la partea de sus a formei se aseaza pe o tava si se coc aprox. 30 minute, in primele 5 minute la temperatura mare, apoi se reduce temperatura si se lasa pana se rumenesc si iese scobitoarea curata.

Se scot din forme si se lasa sa se raceasca complet.

Sirop:

Apa si zaharul se fierb 5-7 minute, apoi se adauga romul si se pune capac.


Savarinele racite se scufunda in siropul fierbinte pana se insiropeaza foarte bine si se aseaza pe un platou. Se pun la frigider 1-2 ore. Daca nu s-au insiropat bine le mai puteti insiropa cu siropul rece.


Smantana lichida se bate spuma, apoi se adauga zaharul pudra si se mai mixeaza putin.

Se taie un capacel deasupra (puteti sa il taiati complet, sau doar trei sferturi) si se unge cu ge/jeleu.
Decorati cu frisca batuta si lasati o ora la frigider.