Tort cu blat crocant de migdale, mousse de cocos, jeleu de visine si mousse de ciocolata







Ingrediente:
Blat crocant:
100g unt
100 g zahar
100 g faina
100 g migdale
20 ml apa rece

Blat alb:
1 ou
2 linguri zahar
1 lingura ulei
2 linguri faina
1 varf de cutit praf de copt

Mousse de cocos:
100 ml lapte de cocos
(sau 100 ml lapte+2 linguri nuca de cocos)
2 galbenusuri
50 g zahar
150 ml frisca lichida
2 albusuri
2 linguri zahar
5 g gelatina
20 g apa rece

Jeleu de visine:
100 g visine din compot
100 ml sirop din compot 
50 g zahar
7 g gelatina
20 g apa rece

Mousse de ciocolata:
200 g ciocolata
2 galbenusuri
70 g zahar
5 g gelatina
20 g apa rece
250 ml frisca lichida

Glazura:
200 g ciocolata
200 ml frisca lichida
100 g zahar
30 g apa
7 g gelatina
30 g apa rece



Mod de preparare:
Blat de migdale:

Toate ingredientele se pun in vasul robotului si se pulseaza de cateva ori pana incepe sa se formeze o bila (nu insistati prea mult). Se inveleste in folie alimentara si se lasa la frigider 1-2 ore.
Dupa ce l-am lasat la frigider il intindem pe o hartie de copt si punem in jurul blatului un inel de tort cu diametrul de 18 cm.

Blat alb:
Oul se mixeaza cu zaharul pana se dizolva, apoi se adauga faina amestecata cu praful de copt si se omogenizeaza. La sfarsit se adauga uleiul.
Se coace intr-o forma (16 cm) aproximativ 7-8 minute.

Mousse de cocos:
Daca nu aveti lapte de cocos macinati foarte bine fulgii de cocos. Laptele se incalzeste si se adauga fulgii; se acopera cu un capac si se lasa cateva minute.

Galbenusurile se amesteca cu zaharul si laptele de cocos (sau cu cel preparat de noi, cu tot cu fulgi). Se pune pe bain marie si se amesteca pana se ingroase putin (ca o smantana subtire).

Gelatina o hidratam in apa rece, apoi se dizolva si se amesteca cu crema de lapte de cocos. Acoperim crema cu o folie alimentara si lasam sa se raceasca.
Crema racita se amesteca cu frisca batuta spuma. Pe un platou punem folie alimentara, asezam un inel de tort cu diametrul de 16 cm, se aseaza blatul alb si se insiropeaza putin (apa, zahar, vanilie), se toarna mousse-ul de cocos si se pune la congelator.

Jeleu de visine:
Visinele, lichidul si zaharul se pun intr-o cratita pe foc, se amesteca pana se dizolva zaharul, apoi se opreste focul si se adauga gelatina hidratata. Se lasa sa se raceasca complet (dar sa nu se inchege) si se toarna peste mousse-ul de cocos. Se pune din nou la congelator pana ingheta complet.

Mousse de ciocolata:
Galbenusurile se amesteca cu zaharul si se pune pe bain marie; se amesteca pana se ingroase putin (ca o smantana subtire). Gelatina o hidratam in apa rece, apoi se dizolva si se amesteca cu crema de oua, se adauga ciocolata topita si se omogenizeaza. Acoperim cu o folie alimentara si lasam sa se racesca. Frisca rece se bate spuma tare si se incorporeaza in crema racita.

Glazura:
Zaharul si 30 g apa se pun intr-o cratita si se fierbe un sirop gros, apoi adaugam ciocolata tocata si frisca lichida. Amestecam pana se topeste ciocolata si se omogenizeaza totul.
 
Gelatina hidratata o  dizolvam la microunde si o turnam peste glazura de ciocolata. Amestecam bine, acoperim cu folie alimenrata si o lasam sa se racesca, dar sa fie inca lichida.

Pe un platou intins asezam blatul de migdale si punem in jurul lui inelul (18 cm), punem cateva linguri din mousse-ul de ciocolata si asezam in mijloc mini tortul (blat alb, mousse de cocos si jeleu de visine) si turna deasupra si pe margini mousse-ul de ciocolata ramas. Nivelam si punem totul la congelator cateva ore, apoi il scoatem, il asezam pe un gratar deasupra unei tavi si turnam glazura din mijloc spre margini. Nu atingeti cu nimic glazura de ciocolata. Lasati sa se scurga excesul de glazura, apoi asezati pe un platou si decorati cu ciocolata, visine si cocos.

Observatii:
Blatul de migdale cred ca e mai ok daca il faramitam dupa ce se raceste si sa il amestecam cu ciocolata topita, apoi sa il punem in inel si sa presam bine.

Mousse-ul de cocos a iesit putin cam moale, asa ca respectati cantitatea de gelatina (eu nu am mai avut in casa si era tarziu)