Prajitura cu nuci, bezea de galbenusuri si crema de ciocolata




Imi plac foarte mult prajiturile cu nuca si atunci cand am la indemana le folosesc cum stiu eu mai bine.  De data aceasta am vrut o prajitura rapida si simpla. Initial o vroiam doar pentru a astampara pofta, dar a iesit atat de buna ca am hotarat ca merita sa o împărtășesc cu voi.
Stratul de "bezea" din galbenusuri e o incantare atunci cand musti din prajitura, blatul plin de nuci si crema de ciocolata, cremoasa, dar cu bucatele de nuci completeaza perfect.
Merita pusa pe lista "de facut".

Ingrediente:
22x22 cm
Blat:
100 g zahar
100 g unt
50 ml lapte
100 g faina
100 g nuci toacte 
5 g praf de copt
5 albusuri
1 praf de sare
esenta de vanilie

Bezea de galbenusuri:
5 galbenusuri
130 g zahar pudra
esenta de vanilie

Crema de ciocolata:
120 g ciocolata neagra
70 g zahar
60 ml smantana pentru frsica
100 g unt gras
100 g nuci tocate

Mod de preparare:
Blat:
 Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare.

Untul moale se mixeaza cu zaharul pana devine cremos, apoi se adauga laptele si se mixeaza in continuare, pana se omogenizeaza. Faina se amesteca cu praful de copt si nucile marintite si se adauga compozitiei de unt, se amesteca cu o spatula pana se incorporeaza.
In prima faza se adauga 1/3 din cantitatea de spuma de albus, se amesteca energic cu o spatula pana se incorporeaza, apoi se adauga restul de spuma si se amesteca usor.

Tava se tapeteaza cu hartie de copt si se toarna compozitia, se introduce in cuptorul preincalzit si se coace 10 minute la temperatura mare (trebuie sa fie tare a suprafata, dar nu coapta complet). 

Bezea de galbenusuri:

Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pudra pana isi tripleaza volumul si se deschid la culoare, se adauga esenta si se lasa deoparte.

Se scoate tava din cuptor si se toarna deasupra bezeaua de galbenusuri, se niveleaza si se pune din nou la copt pentru 25-30 minute, la temperatura medie-mica. E gata cand se intareste bezeaua. Se opreste focul si se lasa 10 minute in cuptor, apoi se scoate si se lasa pe un gratar sa se raceasca.

Daca va grabiti, lasati prajitura sa se racoreasca, apoi puneti la congelator pentru o racire rapida. 

Crema de ciocolata:

Intr-o cratita se pune ciocolata tocata marunt, zaharul, smantana pentru frisca si untul si se pune pe foc, se amesteca incontinuu pana se topeste ciocolata si untul, se adauga nucile tocate si se lasa sa se raceasca, apoi se pune cateva minute la congelator.

 Daca folositi ciocolata cu lapte, renuntati la zahar.
Crema de ciocolata rece se pune peste blatul racit, se niveleaza si se pune 1-2 ore la frigider sau 40 minute la congelator.
Se decoreaza cu nuci.