Cheesecake cu jeleu de zmeura si mousse de mascarpone







Pentru Pasti mi-am dorit un desert care sa contina branza pentru ca aveam prin frigider si vroiam sa o folosesc. Imediat m-am gandit la cheesecake, dar asa simplu? Zic hai sa-i pun si un jeleu sa avem mai multe texturi, dar daca ii pun si un mousse de mascarpone deasupra?!
Asa s-a nascut acest cheesecake-prajitura, cu patru texturi diferite si un gust divin.

Bineinteles ca puteti pune capsune in loc de zmeura, mai ales ca le gasiti foarte aromate acum.
A fost un deliciu, foarte apreciat :) 
 

Ingrediente:
24x24 cm
Baza:
200 g biscuiti digestivi
80 g unt
1 lingura cacao 

Umplutura:
500 g crema de branza
250 g mascarpone
200 g zahar
4 oua
1 lingura amidon
esenta de vanilie

Jeleu de zmeura:
500 g zmeura
120 g zahar
150 ml apa
1 lingurita amidon
10 g gelatina

Mousse de mascarpone:
2 galbenusuri
70 g zahar
1 lingura amidon
150 ml lapte
150 g mascarpone
5 g gelatina
200 ml smantana pentru frisca


Mod de preparare:
Baza:
Biscuiti se pun in robotul de bucatarie si se maruntesc bine, se adauga cacaua si untul topit si se amesteca.
Tava o tapetam cu hartie de copt si pune amestecul de biscuiti, apasam bine cu degetele sau un pahar si tapetam baza formei. Pune tava in cuptorul incins 10  minute.

Umplutura:
Intr-un bol amestecam crema de branza si branza mascarpone cu zaharul, apoi adaugam pe rand ouale, amestecand dupa fiecare. La finala adaugam amidonul si vanilia. Nu amestecati cu mixerul, ci cu un tel, altfel umplutura devine pufoasa si nu asta ne dorim. 
Turnam umplutura peste blatul de biscuiti si dam la cuptor pentru 60-90 minute, la temperatura mica. E gata cand se rumeneste pe margini, iar mijlocul e ferm la atingere.
Scoatem tava si lasam sa se racesaca foarte bine, de preferat se lasa la rece cateva ore.

Jeleu de zmeura:
Zmeura, apa si zaharul se pun intr-o cratita si se fierbe pe foc mic, se ia spuma din cand in cand. Cand se transforma intr-o dulceata mai lichida se adauga amidonul dizolvat in putina apa. Se amesteca pana incepe sa se lege. Gelatina hidratata in apa rece se dizolva la microunde si se toarna peste sosul de zmeura (eu am lasat si bucati intregi, dar daca doriti treceti printr-o sita).
Se acopera cu o folie alimentara si se lasa sa se raceasca, dar sa ramana inca lichid.
Jeleu racit, dar inca lichid se toarna peste cheesecake-ul rece, si se pune la congelator 15-20 minute.


Mousse de mascarpone:
Zaharul si laptele se toarna intr-o cratita si se pune pe foc. Galbenusurile se amesteca cu un tel,se adauga amidonul, apoi se toarna treptat laptele caldut si se pune din nou in cratita. Se amesteca cu telul pana incepe sa se ingroase. Se ia de pe foc, se adauga extractul de vanilie  si se lasa deoparte.
Gelatina se hidrateaza in apa rece, apoi se dizolva si se amesteca cu crema de oua.
Branza mascarpone se mixeaza putin. Frisca se bate spuma tare.
In crema de oua se incorporeaza branza mascarpone, apoi frisca batuta. 

Mousse-ul se pune peste jeleul de zmeura intarit si se lasa la frigider 1-2 ore, apoi se proportioneaza.