Mini cupole cu mousse de iaurt si cirese









De curand mi-am achizitionat niste forme de silicon in forma de sfera/cupole si era neaparata nevoie sa le pun la treaba. Am inceput cu niste cupole de ciocolata, cu blat de cacao si mousse de ciocolata, iar pentru ca nu am reusit sa le pozez, am repetat "figura" si am facut aceste mini cupole cu mousse de iaurt si jeleu de cirese. Perfecte pentru vara, racoritoare si usoare, aceste cupole pot incheia o masa delicioasa.
Daca nu aveti forma de silicon in forma de sfera, nu-i bai le puteti monta intr-o forma asemanatoare, de exemplu cea de muffins (tot de slicion) sau puteti face reteta in forma de tort sau prajitura. Cantitatile ajung pentru o forma rotunda cu diametrul de 20 cm sau o tava dreptunghiulara (22x22 cm), pasii sunt aceeasi.
Abia astept o incercati! 

Ingrediente:
12 sfere
Blat dacquoise:
4 albușuri
70 g zahar
60 g faina de migdale
40 g nuca de cocos
40 g faina
1 lingura ulei
esenta de migdale/vanilie

Mousse de iaurt:
400 g iaurt grecesc
180 g zahar
7g gelatina
30 ml apa
300 g smanta pentru frisca
vanilie

Jeleu de cireșe:
300 g cirese
100 ml apa
100 g zahar
7 g gelatina
30 ml apa
colorant (optional)

Glazura:
200 ml apa
200 g zahar
100 ml smanta pentru frisca
100 g ciocolata alba
7 g gelatina
30 ml apa
colorant rosu

Mod de preparare:
Blat dacquoise:
 Albusurile se bat spuma cu un praf de sare si zahar. Faina se amesteca cu nuca de cocos si faina de migdale, apoi se incorporeaza in spuma de albus, se adauga esenta si 1 lingura cu ulei.
Compozitia se intinde in tava tapetata cu hartie de copt si se coace 12=15 minute la temperatura medie.
Lasam sa se raceasca, apoi decupam 12 cercuri.

Jeleu de cirese:
Ciresele, apa si zaharul se pun intr-o cratita, pe foc mediu, se da in cateva clocote, apoi se adauga amidonul dizolvat in putina apa si colorantul, se amesteca incontinuu pana se ingroase putin, apoi se adauga gelatina hidratata si se ia de pe foc.
Jeleul se repartizeaza in cele 12 sfere si se pun formele la  congelator.

Mousse de iaurt:
Iaurtul se amesteca cu jumatate din cantitatea de zahar pudra. Gelatina hidratata si dizolvata la microunde se amesteca mai intai cu cateva linguri cu iaurt, apoi se incorporeaza in restul compozitiei.
Smantana pentru frisca se bate, adaugand spre final zaharul ramas. Frisca se incorporeaza in compozitia de iaurt, se adauga vanilie si se amesteca.

Jeleul inghetat se scoate din forme, se pune mousse de iaurt pana la jumatatea formelor, se aseaza jelul inghetat si se continua cu mousse, lasand loc si pentru capacul de blat, pe care il asezam deasupra.
Bagam formele de silicon din nou la congelator pentru 2-3 ore, pana ingheta complet.


Glazura:
Zaharul si apa se pun pe foc si se fierbe cateva minute, se retrage de pe foc, se adauga colorantul si gelatina hidratata. Ciocolata tocata se topeste impreuna cu smantana lichida, apoi se amesteca cu cealalta compozitie, se amesteca usor cu o spatula si se lasa sa se racesaca, dar sa ramana inca lichida.

Se scot sferele din forme si se aseaza pe un gratar, asezat la randul lui deasupra unei tavi. Se toarna glazura peste fiecare forma,  se lasa sa se scurga excesul si se transfera pe un platou.

Se decoreaza cu nuca de cocos sau ciocolata alba.