Zacusca de dovlecei

3 dovlecei mari(1 kg)
4 ardei mari,capia
5 cepe mari
2 morcovi mari
5 rosii mari
400 ml ulei
sare,piper,foi de dafin


Mod de preparare


 Dovleceii se curata de coaja, se taie cubulete si se fierb in apa cu sare pana se inmoaie.


Ceapa se curata si se taie julien, morcovii se dau pe razatoare, ardeii se curata de seminte si se maruntesc in robot. Dovleceii se scurg bine de apa si se fac pireu.


Rosiile se oparesc, se decojesc si se pun in robot transformandu-se intr-un sos grosut.

In uleiul incins se pune ceapa si se caleste pana devine sticloasa, apoi se adauga morcovul

si se mai lasa pe foc aprox 10 min pana se inmoaie bine.Dupa ce morcovii s-au facut se adauga ardeiul si se mai lasa 10 min amestecand incontinuu.


Se adauga condimentele, pireul de dovlecei si sosul de rosii.

Din acest moment se amesteca continuu pana se ridica uleiul la suprafata. Daca doriti o zacusca fina,bagati blenderul putin(eu asa am facut).


 Borcanele se spala si se pun intr-o tava la cuptor pentru 30 de min. Zacusca se toarna in borcane(nu se umplu pana sus) si se pun in tava care se da la cuptor 30 de minute la foc mic.

Cand se scot borcanele din cuptor,se pune deasupra cate o lingura de ulei cald si se infileteaza capacele.