Ingrediente:
Aluat:
3 oua
200 g zahar
700 g branza proaspata(dulce)
450 g faina
1 lingurita praf de copt
1 lingurita bicarbonat de sodiu
Vanilie
Zeama de lamaie
Sos de visine:
400 g visine
150 g zahar
1 plic tort gelee
+smantana
Mod de preparare:
Ouale se mixeaza cu zaharul pana ce acesta se topeste,apoi se adauga branza si se omogenizeaza.
Praful de copt si bicarbonatul se sting cu zeama de lamaie si se pun in amestecul anterior; se amesteca bine.
Faina se cerne in compozitie, se mixeaza la inceput cu paletele pentru aluat(spirala) apoi cu mana, trebuie obtinut un aluat care poate fi modelat. Este posibil sa necesite mai multa faina sau mai potina,in functie de branzica.
Din aluatul obtinut formam bile potrivite( pe masa infainata) si facem o gaura in mijloc cu degetul. Pentru fiecare facem si cate o bila mai mica. Le asezam pe masa de lucru;
intr-o tigaie/cratita punem uleiul (~500 ml) si cand este incins punem papanasii (eu mai inati am prajit bilutele mici), se introrc de mai multe ori pe ambele parti pana se rumenesc frumos,apoi se scot pe servetele absorbante.
Sosul de visine:
Visinele fara samburi se pun intr-o cratita impreuna cu zaharul si 100 ml apa, se fierbe pana scade sosul,apoi se adauga praful de tort-gelee si se mai fierbe 1 minut. Se lasa pana la racire completa.
Asamblare:
Pe gogoasa mare se pune 1 lingura de smantana si deasupra una din sosul de visine.
Peste sos se aseaza biluta mai mica.
Se pot servi calzi sau reci.
Pofta buna!!