Toata saptamana am stat mai mult la pat, fara pofta de mancare, dar cu o pofta imensa de o prajitura buna.
M-am gandit mult la aroma si textura unui tiramisu si am vrut o prajitura asemanatoare. Astazi chiar daca nu am avut cea mai buna stare m-am pus pe treaba si a iesit una dintre cele mai bune prajituri, exact cum mi-am dorit.
Are un gust discret de cafea si capuccino, o crema fina si aerata de mascarpone si pudra de cacao.
Cu greu m-am oprit doar la o portie, si nu a fost doar cazul meu :)
Ingrediente:
Blat:
24x24 cm
5 oua
120 g zahar
50 ml ulei
60 ml lapte
100 g faina
25 g cacao
5 g praf de copt
Crema:
250 g mascarpone
3 galbenusuri
150 g zahar
50 ml apa
1 lingurita cafea instant
1 plic cappuccino
150 ml frisca
5 g gelatina
20 ml apa
9-12 biscuiti
cacao
Sirop:
150 ml apa
100 g zahar
cafea instant
cappuccino
(De la aceste ingrediente a pornit totul, initial vroiam sa fac si o creama de ciocolata, dar a ramas pe data viitoare.)
Mod de preparare:
Blat:
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare si o lingura cu zahar. Se lasa deoparte.
Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana isi dubleaza volumul, se adauga uleiul si laptele si se amesteca. Faina, cacaua si praful de copt se cern peste crema de galbenusuri si se amesteca.
Albusurile spuma se incorporeaza in compozitia anterioara.
Compozitia se toarna in tava tapetata cu hartia de copt. Se coace 25-30 de minute in cuptorul preincalzit. Se lasa sa se raceasca, apoi se taie in doua foi.
Crema:
Intr-o
cratita se pune zaharul si apa (50 ml apa). Se fierbe pana zaharul
este dizolvat si apar bule deasupra. Din cand in cand se pensuleaza
marginile vasului cu apa rece pentru a evita formarea cristalelor de
zahar(acest lucru este foarte important!!!!). Daca aveti termometru, siropul este gata in momentul in care
ajunge la 124 grade C. Se adauga cappuccino si cafeaua instant.
Galbenusurile
se mixeaza pana devin pale la culoare, apoi se adauga siropul de zahar,
in fir subtire, mixand incontinuu. Dupa terminarea siropului se
continua mixarea pana obtineti o crema pufoasa si pana ce aceasta se
raceste (aproximativ 10 minute).
Gelatina se hidrateaza in 20 ml apa. Se dizolva la microunde si se amesteca cu crema de oua. Frisca se bate spuma si se amesteca cu branza mascarpone, apoi se incorporeaza in crema de galbenusuri si se amesteca usor cu o spatula.
Sirop:
Toate ingredientele se pun intr-un ibric si se fierb pana se dizolva zaharul. Lasam sa se raceasca.
Asamblare:
In tava in care am copt blatul pune o folie alimentara, asezam prima foaie, o insiropam, pune 1/3 din crema, un start de biscuiti bine insiropati, cacao, din nou crema si cealalta foaie insiropata. Punem restul de crema si punem prajitura la rece cateva ore.
Inainte de servire o pudram cu cacao si o proporționăm.