Prajitura cu mousse de mascarpone si jeleu de zmeura







Stiti ca ador prajiturile cu ciocolata, dar din cand in cand simt nevoia sa schimb "macazul" si sa pregatesc ceva mai usor.
   Combinatia acesta am incercat-o acum doua saptamani, sub forma de tort, mi-a placut mult si am repetat-o, cu mici ajustari.
  A fost foarte apreciata de toata lumea, mai ales de cei care nu iubesc ciocolata la fel de mult ca mine, dar si de mine si mi-am promis ca o sa incerc sa fac mai des prajituri fara ciocolata :)
     Este o prajitura extraordinara, aromata si perfecta pentru orice masa festiva, asa ca este perfecta pentru masa de Paste!

Ingrediente:
Tava:24x24 cm
Blat dacquoise:

2 oua intregi
60 g migdale macinate
60 g nuca macinata
100 g zahar pudra
25 g faina 

2 albusuri 
50 g zahar tos
25 g unt topit

Mousse de mascarpone si vanilie:
3 galbenusuri
200 ml lapte
100 g zahar
1/2 lingurita extract de vanilie
250 g mascarpone
250 ml frisca lichida
7 g gelatina
30 ml apa rece

Jeleu de zmeura:
400 g zmeura congelata
70 ml apa
150 g zahar
1 lingurita amidon
8 g gelatina
30 ml apa rece

Decor:
zmeura
ciocolata alba

Mod de preparare:

Jeleu de zmeura:
Zmeura, apa si zaharul se pun intr-o cratita si se fierbe pe foc mic, se ia spuma din cand in cand. Cand se transforma intr-o dulceata mai lichida se trece amestecul prin sita. Se pune rezultatul din nou in cratita si se toarna amidonul dizolvat in putina apa. Se amesteca pana incepe sa se lege.
Gelatina hidratata in apa rece se dizolva la microunde si se toarna peste sosul de zmeura.
O tava (24x24) se tapeteaza cu folie alimentara si se toarna 2/3 din jeleul de zmeura si se pune la congelator 1 ora, cel putin.

Blat dacquoise:
Ouale intregi se bat putin cu mixerul.
 Faina se amesteca cu migdalele si nucile maruntite si zaharul pudra. Se pulseaza de cateva ori in robotul de bucatarie. 
Peste amestecul uscat se pun ouale batute si se amesteca cu un tel.

Albusurile (2 buc) se bat spuma cu un praf de sare, apoi se adauga treptat zaharul tos si se mixeaza pana spuma devine lucioasa si densa. 
Spuma se incorporeaza usor in amestecul de oua, faina si migdale, amestecand prin rasturnare pana se omogenizeaza totul. La sfarsit se adauga untul topit si racit.

Tava (24x24 cm) se tapeteaza cu hartie de copt si se toarna 1/2 din compozitie. Se coace 15-20 minute la teperatura medie. Este gata cand se rumeneste pe margini. La fel se procedeaza si cu cealalta foaie. 
Se lasa sa se raceasca. 

Mousse de mascarpone si vanilie:
Zaharul si laptele se toarna intr-o cratita si se pune pe foc. Galbenusurile se amesteca cu un tel, se toarna treptat laptele caldut si se pune din nou in cratita. Se amesteca cu telul pana incepe sa se ingroase putin. Se ia de pe foc, se adauga extractul de vanilie  si se lasa deoparte.
Gelatina se hidrateaza in apa rece, apoi se dizolva si se amesteca cu crema de oua.
Branza mascarpone se mixeaza putin. Frisca se bate spuma tare.
In crema de oua se incorporeaza branza mascarpone, apoi frisca batuta. 

Asamblare:
In tava in care am copt blatul se pune folie alimentara si se aseaza prima foaie de blat, se insiropeaza putin si se pune 1/3 din mousse-ul de mascarpone, apoi se pune jeleul (de la congelator) si se pune inca 1/3 din mousse-ul de mascarpone. 
Punem cel de-al doilea blat insiropat, mousse de mascarpone si deasupra turnam jeleul ramas (1/3), care trebuie sa fie lichid, dar rece.
Lasam la rece cel putin 2-3 ore, apoi decoram cu zmeura si ciocolata alba si o proportionam.

Tips: