Astazi in loc de o reteta vin cu un concurs special pentru sarbatorile care se apropie cu pasi repezi :). Stiu ca toti va pregatiti pentru a avea o masa imbelsugata cu bunatati numai una si una.
Tema concursului este “Prajiturele aromate pentru Mos Craciun”. In aceasta tema intra prajiturele, fursescuri, biscuiti, bomboane,turta dulce, briose decorate pentru Craciun si alte minunatii care au o complexitate mai redusa, dar potrivite pentru a-l astepta cum se cuvine pe Mos Craciun. Aceste bunatati trebuie fotografiate intr-un cadru care sa trimita la sarbatori :)
Prajiturelele aromate trebuie pregatite cu unul sau mai multe din condimentele care se gasesc pe siteul Pastai de Vanilie(dar nu trebuie neaparat cumparate de acolo:) cum ar fi: pastai de vanilie, lavanda, matcha,scortisoara,ghimbir, anason, coaja de lamaie/portocala etc.
Criteriile dupa care se juriaza fiecare reteta este originalitate si aspect. Tot ce trebuie sa faceti este sa pregatiti prajiturele simple si sa le fotografiati cat mai original.
Daca detineti un blog postati reteta pe blog, in cadrul acesteia postati link catre aceasta postare si catre siteul Pastai de vanilie.
Daca nu detineti un blog imi puteti trimite retetele insotite de poze la aderesa de mail(pasiunepentrubucatarie@yahoo.ro)
ATENTIE!!!
Retetele trebuie pregatite pentru concurs si sa nu mai fie inscrise in alte concursuri( nici macar la concursurile organizate de site-ul Pastai de Vanilie, puteti participa la mai multe concursuri dar cu retete diferite).
Premiile constau in 3 vouchere de cumparaturi in valoare de 100 lei fiecare pe care le folositi pentru a achizitiona produse de pe siteul Pastai de vanilie.
Este primul concurs pe care il organizez si pentru ca in aceasta luna blogul implineste 2 anisori sper sa participati in numar cat mai mare si sa va raspatesc cu aceste cadouri.
Durata concursului: 05/12/2011- 15.12.2011(23.59 ora Romaniei) si pe 18/12/2011 vor fi anuntati castigatorii.
In plus fiecare participant primeste cadou cate o pastaie de vanilie si toti vizitatorii o reducere de 10% la orice comanda, in perioada concursului, folosind codul: ANDR01.
Dupa ce postati reteta pe blog imi lasati aici comentariu cu link. Retetele primite pe mail vor fi postate pe blog in ordinea in care sunt trimise.
Acestea fiind spuse spor la bucatarit si inspiratie maxima :)
2)Jana Mirea
Chec
Ingrediente:
4 oua
4 lg de ulei
4 lg de zahar
un praf sare,cacao
coaja lamaie
pastaie de vanilie
4lg faina
Separam albusul de galbenus,si albusul il mixam bine cu un praf de sare si zaharul,galbenusurile le omogenizam cu uleiul pana devin cremoase si le punem peste albus,punem mirodeniile si faina,cu o lg din lemn omogenizam aluatul pale,pale pana se inglobeaza toata faina. Intr-o tava tapetata cu ulei si putina faina se pune mai mult de jumatate din compozitie in tava si in restul de aluat punem cacao si iar incepem sa amestecam usor, aceasta crema se pune peste cea din tava( alba),apoi cu o furculita invartim putin in tava sa se amestece culorile,se da la cuptor cam 25min.
Facem proba scobitorii si daca este facut inchidem focul,se pudreaza cu zahar ,pofta buna!
3)Ersilia Faur
Prajitura cu fructe:
Am cea mai buna si usoara prajitura ,pe care o fac foarte des,si dupa imaginatie ii pun deasupra tot felul de fructe proaspete sau congelate ,sau mere rase amestecate cu vanilie si scortisoara, sau ii pun un pic de cacao, sau chiar si pentru un blat de tort. Daca o veti incerca , sigur va v-a placea !
Se separa 3 oua ,albusele se bat tare cu un praf de sare, iar galbenusele se amesteca cu 12 linguri de zahar, 1 lingurita de zahar vanilat, bine ar fi facut acasa cu pastaie de vanilie, putina coaja de lamaie data pe razatoare dupa ce a fost bine-bine spalata.,.totul se amesteca pana se topeste zaharul, apoi se adauga pe rand 12 linguri cu ulei, dupa aceea se adauga 12 linguri cu lapte, apoi 12 linguri cu faina si un praf de copt. Gata blatul !! Se toarna intr-o tava cu hartie de copt si se pun la distanta de un cm. fructele dorite, eu am pus cirese congelate . O dam la copt pana trece testul cu scobitoarea ! Dupa ce s-a copt ,o scoatem din cuptor ,o lasam 5 minute sa se ``odihneasca`` apoi o pudram cu zahar vanilat ! pofta buna !
4)
Laura Dachman
6)Restaurantul de acasa (Dorina)
Polos
8)Adela`s cakes( Zilahi Adela)
9)
Cornea Laurentia
Fursecuri
Ingrediente:
2 albusuri
1 praf de copt
150 g unt topit
coaja de portocala
esenta de portocala
faina cat sa iasa un aluat bun de modelat
sare
150 g zahar pudra
1 zahar vanilat
Glazura:
1 ciocoalta alba
1 cub de unt
nuca de cocos
ciocolata
MOD DE PREPARARE:
Se bat albusurile spuma cu un praf de sare,se adauga zaharul si se mixeaza,se adauga untul topit si racit, praful de copt,coaja de portocala,zaharul vanilat,zeama de portocala,se adauga faina treptat pana iese ca o crema tare.
Se pune cu ajutorul unui posh in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul incalzit cca 10 min.
Cand sau racit se topeste ciocoalta impreuna cu untul(in cuptorul de microunde)se trec fursecurile prin ciocoata si se aseaza pe o farfurie,se decoreaza dupa plac; eu jumatate dintre ele le-am lipit cu crema de ciocoalta si le-am decorat cu caramel
10)
Lia va gateste (Lia Maria Grozi)
11)
Andreea's Chinesefood( Andreea)
12) La Vera in bucatarie( Cretu Veronica)
13) De prin lume adunate (Mihaela Pesa Dascalu)
14) Madalina Marin
15)
In jurul mesei
16)
Can't boil an egg(Diana Oana)
17) Mirela Miclescu
Fursecuri pentru Mos Craciun
Ingrediente:
250 g faina
50 g unt
100 g zahar pudra
1 ou
1 lingura miere
1 lingurita scortisoara macinata
un praf de copt
Glazura
zahar pudra si zeama de lamaie
Se freaca untul cu zaharul si mierea ,se adauga oul .Dupa aceea se amesteca bine cu faina si praful de copt si scortisoara .Se lasa coca 10 minute la frigider .Se intinde coca de cca 3-5 mm .Se taie in diferite forme si se pune in tava tapetata si cu hartie de copt.Fursecurile cresc la cuptor ,trebuie sa lasam loc intre ele.Le scoatem si reci coloreaza si se glazureaza.
Se amesteca zaharul cu cate putina zeama de lamaie pana se formeaza o glazura care poate fi picurata din punga sau pos.
Noi le-am pregatit sa punem si in bradut si sa il servim si pe Mos langa o cana de lapte cald .
18) Hrana cea de toate zilele(Alina)
Biscuiti marmorati
19)Retete fel de fel(Iuliana Florentina Avram)
Turta dulce
20) Angelica Nistor
Bezele de pom
Bezelele sunt dulciurile cele mai simple ,dar care mie mi-au creat o dependenta .Probabil e de vina consistenta lor crocanta -elastica pe care o savurez inca de la prima imbucatura .
Imi plac asa de mult bezelele incat mi le doresc si in pomul de Craciun .Anu' asta voi avea....bezele cu caise uscate si vanilie...dar ambalate ,asa, ca si bomboanele de pom.Am mai facut si anul trecut,nu asa de mari ca si astea ,mai micute ,au fost dragute . Caisele le puteti inlocui cu ce doriti,mie astea mi-au fost la indemana.Pana si simple sunt super.Mi-au iesit 16 bucati.
Sper sa va placa
Ingrediente:
-3 albusuri
-180 gr.zahar
-1 lingurita amidon
-1 lingurita de otet alimentar
-250 gr. caise uscate
-1/4 baton de vanilie
-100 gr.ciocolata menaj
-putina sare
Mod de preparare:
1.Inainte de a ne apuca de treaba pornim cuptorul si il lasam sa se incinga la treapta medie-mare.
2.Intr-un vas (oridecare numai sa nu fie din plastic)pe care inainte l-am sters cu otet pt.a fi sigura ca este nicio urma de grasime ,punem albusurile lasate la temperatura camerei si le batem pana formeaza usoare varfuri .Incorporam treptat zaharul si batem pana se topeste ,dar fara pauza .Punem amidonul si otetul(ajuta bezeaua sa devina crocanta la exterior ,dar pufoasa si lipicioasa in interior)si mai batem pana obtinem o spuma groasa ,teapana si sclipitoare.Spuma este gata de batut cand intoarcem vasul in jos si nu cade.
3.Punem apoi jumatate din cantitatea de caise taiate cubulete marunte ,semintele de vanilie si invaluim totul usor cu o spatula.
4.Cand sunt gata punem bezea in diferite forme ,eu am avut forme de madlene ,le uniformizam usor si apoi deasupra presaram restul de caise .In lipsa formelor ,intr-o tava puneti hartie de copt si formati movile mai lunguiete cu ajutorul unui pos sau chiar cu lingura ,dar sa fie cu spatiu intre ele pt.ca vor creste la cuptor.Daca faceti cantitate mai mare ,cat timp coaceti un rand de bezele ,restul spumei pastrati-o la frigider pana ii vine randul.
5.Dam tava la cuptor la cea mai mica treapta pana se usuca .Le puteti verifica ...sunt gata cand sunt crocante la exterior si suna a gol cand sunt batute usor.Timpul difera in functie de marimea bezelelor,de la 1-3 ore.Trebuie ca apa sa se evapore doar atat cat desertul sa se intareasca si sa fie aerat.Oprim cuptorul si le lasam sa se raceasca.
6.Cand sunt reci sprituim filigram de ciocolata topita in baie de abur deasupra.
7.In diferite pungulite sau celofan taiat dreptunghiular,asezam cate o bezea si apoi legam capetele pungulitei formate cu un snurulet,asa sa arate ca si o bomboana de pom.
Bezelele de pom sunt gata !
S-aveti pofta si Craciun fericit tuturor!!!
21) Homemade cakes
Prajiturele cu crema de whiskey si ciocolata
Ingrediente blat (dimensiune tava - 24/24):
- 125 g. Unt
- 125 Zahar
- 2 oua
- 125g. Faina
- 1 pachetel praf de copt
- 1 lingura cacao
- 2 linguri ciocolata rasa (cca 50 g.)
- 1 lingura rasa zahar vanilat (eu il fac in casa, cu pastai de vanilie tinute in borcanul cu zahar pudra)
- 1 praf de sare
- 65 ml. crema de whiskey
Ingrediente decor:
- 1 ciocolata amaruie sau cu lapte
- 50 ml frisca lichida
- 20 g unt
- visine din visinata sau compot
1. Se bate untul si zaharul spuma. Se adauga pe rand ouale, faina si praful de copt (cernute), praful de sare, apoi cacaua si ciocolata rasa, iar la final crema de whiskey.Se amesteca pana se obtine un aluat pufos si moale.
2. Se incinge cuptorul la 180 grade C, se tapeteaza tava cu hartie de copt, se intinde aluatul in ea si se coace 25-30 de minute. Se scoate din cuptor si se pune deoparte la racit, apoi se taie in bucatele patrate de marimea dorita.
3. Se infierbanta frisca, se adauga ciocolata rupta bucatele si untul - se tin pe foc pana se topeste ciocolata complet, apoi se lasa un pic sa se racoreasca. Se glazureaza prajiturelele turnand deasupra lor ciocolata topita . Apoi am asezat visinele in mijlocul fiecarui patratel si le-am nins cu niste ciocolata alba.
22)Erzsébet Iudith Fat (Judy)
23) Bucate pe alese(Mimmi)
Poveste de Craciun
24)Caiet cu retete( Liana)
Mini cheesecake
25)Alice Ciobanu
Nastureii lui Mos Craciun
26) Bucataria Elenei (Elena Toma)
27)Angela Constantin
Prajitura Eugenia
Am facut si eu o prajitura, prajitura copilariei Eugenia .Nu e o prajitura speciala de Craciun, dar eu pe Mos Craciun sigur l-as servi cu prajitura copilariei mele: Eugenia. Sper sa va placa si dumneavoastra.
Reteta este urmatoarea:
Ingrediente:
500g faina, 150g zahar, 200g unt/margarina, 3 galbenusuri, 1 plic de praf de copt, 1 plic de zahar vanilat,3 linguri de lapte.SE face un aluat din care se coc 3 foi pe dosul tavii la cuptor la 160 grade, timp de 10-15 minnute.
Crema: 1 pachet de unt, 3 linguri de3 cacao, 3 linguri de gem, 3 linguri de smantana,150g zahar, 1 plic de zahar vanilat, 30ml rom.
Una din cele 3 foi se sfarama si se amesteca in crema.
Daca e prea groasa, se adauga lapte.
glazura: 3 albusri, 150g zahar se bat pe baie de aburi pana cand bezeaua devine lucioasa.
Se pune o foaie, se intinde crema, se acopera cu cealalta foaie si se toarna glazura peste care se razuieste ciocolata sau se pun bomboane de ciocolata.
Va multumesc si va doresc Sarbatori fericite si multe daruri minunate sub brad
28)Nicol Zecheru
29)Raluca Grivescu
Negresa instelata
Ingrediente:
100 gr ciocolata
150 gr nuci
200 gr unt moale
125 gr zahar pudra
2 oua
100 gr faina
½ lingurita de praf de copt
un praf de sare
2 pliculete zahar vanilinat
1/2 lingurita scortisoara
Se preincalzeste cuptorul la 200 gr. Se topeste ciocolata la bain marine. Nucile se piseaza marunt. Se bate untul cu zaharul pudra, apoi se inglobeaza ouale si ciocolata topita. Faina se amesteca cu praful de copt, sarea, zaharul vanilinat si scortisoara, iar apoi se inglobeaza in compozitia de ciocolata impreuna cu nucile. Se tapeteaza o tava cu diametrul de 20 cm cu hartie de copt, se toarna compozitia si se coace aproximativ 35 minute. Se poate incearca cu scobitoarea. Se scoate pe un gratar si se lasa la racit, dupa care se pudreaza cu cacao si se decoreaza cu stelute de zahar pudra.